Ahmet Türk: ”Inrikesministern måste avgå”

Efter polisens vidriga attack mot barn i Hakkari, där det slutade med att  en 14-årig kurd blev brutalt misshandlad av en militärpolis med gevär, kräver nu DTP-politikern Ahmet Türk AKP:s inrikesminister Beşir Atalays avgång.

Om den här händelsen hade skett i en annan, demokratisk nation, hade inrikesministern åtminstone uppträtt hedervärt och avgått. Men sedan händelsen har varken premiärministern eller inrikesministern tagit sig tid att göra ett enda uttalande.

Kritiken är svidande och högst befogad. Den brutalitet som civila utsätts för av polis och militär i Turkiet är ett problem som AKP-regeringen knappast gjort något åt. Trots detta lever regeringen på det avspänningsrykte man lyckats skapa, samtidigt som samma statlig våldsverkan som tidigare fortgår. Därför är Türks påpekande viktigt, även om några omplaceringar eller avhopp i regeringen inte kommer att ske på grund av det brutala överfallet.

Även socialisterna i ÖDP gör rätt och tar avstånd från händelserna i Hakkari.

2 reaktioner på ”Ahmet Türk: ”Inrikesministern måste avgå”

  1. Det är ändå ganska ovanligt av turkiska mainstream medier att uppmärksamma händelsen så pass. Inte är det heller särskilt konsekvent, men välbehövligt trots allt. Det är dock viktigt att se den större bilden som möjliggör polisbrutaliteten och inte som en isolerad företeelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s