Vota Danilevicius – politisk satir på hög nivå

Det är som bekant snart dags för val till EU-parlamentet runtom i unionen. Åsikterna kring huruvida omröstningen är viktig eller ej pågår för fullt, inte minst inom vänstern. När jag var i Livorno hade exempelvis partiet Rifondazione Comunista en permanent manifestation som höll i sig åtminstone en vecka. Där hade EU-frågan en framskjuten position och partiet ställer själva upp i valet.

Partito della Rifondazione Comunista
Men en stor del av de personer jag hann träffa i Livorno tillhörde den utomparlamentariska vänstern som åtminstone utåt sett knappast mobiliserar för att lyfta fram olika kandidater i omröstningen. Då det politiska systemet i Italien sedan decennier lider av en fruktansvärt djup förtroendekris är det inte konstigt, precis som det faktum att EU-valet inte lockar intresse på grund av parlamentets löjligt lilla inflytande i det stora maskineriet. Vem ska man rösta på som italienare då? På flera stora träskivor ämnade för partipropaganda, snyggt numrerat så att alla partier får lika mycket utrymme, hade en av våra vänner i Livorno målat ett insiktsfullt budskap, något som kommer att synas tills partierna börjar sätta upp sina affischer.

VOTA DANILEVICIUS
”VOTA DANILEVICIUS” – eller ”RÖSTA DANILEVICIUS” om man så vill. Ett utmärkt sätt att propagera för en kandidat är ju att måla på det här sättet. Det intressanta är att uppmaningen medvetet underminerar den vikt som EU själva försöker att tillskriva parlamentsvalet. Låt oss punkta upp innehållet för att få klarhet i hur kul målningen egentligen är.

Tomas Danilevicius är litauisk medborgare, inte italiensk.
– Tomas Danilevicius är en fotbollsspelare, inte politiker.
– Tomas Danilevicius har mig veterligen aldrig ens talat om politik.
– Tomas Danilevicius är inte någon bra spelare.
Underförstått: Till och med en icke valbar icke-italienare som är inkompetent inom sitt område, som inte ens är politik, är bättre än de politiker som ställer upp i valet.

Och därmed har Livornos underbara ultras ännu en gång både fått mig att skratta och förstå den politiska situationen i Italien.

I Livornos viktiga segermatch mot Sassuolo igår gjorde Danilevicius två mål, lika många som han lyckats göra under resten av säsongen. Kanske är det ett led i sin ”valkampanj” för att ”locka väljare”?

Mer om EU-valet: AftonbladetSVT, DN, DN, DN,  Expressen, Sydsvenskan

5 reaktioner på ”Vota Danilevicius – politisk satir på hög nivå

 1. jag har tappat källan men i Danilevicius land Litauen är mycket som kan förknippas med kommunism förbjudet. Det är bl.a. förbjudet att använda hammaren och skäran i offentliga sammanhang, att visa bilder på Lenin, Che Guevara och t.o.m. Mihail Gorbatjov.
  Förbudet går så långt att det inte är tillåtet att man spelar den Sovjetiska nationalsången. Vilket lär ställa till det om Litauen skulle möta Ryssland i t.ex. fotboll.

  • Är det så? Låter som klassisk baltisk ”uppgörelse”.

   Jag har kvar ett tre år gammalt flygblad med Che-motiv som jag hittade i Kaunas uppsatt på min vägg hemma. Minns även lite graffiti föreställande gerillakämpen. Nu ökar allt sånt i värde i mina ögon.

   • Ja, så illa är det.
    Man ska, för tydlighetens skull, också tillägga att nazistiska symboler är förbjudna också. Det innebär hakkors, Hitler-porträtt, symboler för de litauiska nazisterna o.s.v.
    Däremot klingar det rätt så falskt när man minns att en borgmästare i Kaunas faktiskt blev vald på 1990-talet genom att hävda att om han inte blev vald så skulle folket tvingas ”putsa judarnas skor”.

    Så det är en del som inte står rätt till i Baltikum. Och det gäller inte bara Litauen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s