Uppfriskande protester mot sjuk juntaledare i Turkiet

Protester mot Evren

Protester mot Evren

1980-juntans ledare Kenan Evren är ständigt aktuell, trots att han sedan länge dragit sig tillbaka från politiken. Anledningen är att han fortfarande går fri trots alla vidriga brott han begått som landets ledare mellan 1980 och 1983. Nu, 92 år gammal, är han sjuk och vänstern mobiliserade snabbt protester utanför sjukhuset där han ligger. Bland de deltagande partierna fanns ÖDP, som syns på bilden till höger. Och parollerna som ekade bör alla demokrater skriva under på; ”Inte fly, du ska stå till svars”, ”Mördaren Evren ska ställas inför rätta!” och ”Evrens sladd ska dras ut av revolutionärerna!”.

Och visst är det en ärlig önskan om att Evren ska tillfriskna så att han kan ställas inför rätta. Men frågan är om det inte är lika bra att låta honom gå mot den sista vilan med tanke på att det turkiska rättssystemet inte är tillräckligt starkt och progressivt, ett problem även regeringspartiet AKP lider av, för att kunna göra upp med landets mörka förflutna.

Evrens meritlista efter statskuppen 1980:
– 650 000 gripna
– 230 000 politiska domar
– Varav nästan 100 000 personer dömdes för medlemskap i politiska rörelser
– 517 avrättningsdomar
– 50 genomförda avrättningar
– Varav en av de avrättade var kommunisten Erdal Eren, 17 år.
– 300 ouppklarade mord som staten troligen stått för
– 171 döda under tortyrförhör
– 299 döda i fängelser
– 14 döda i hungerstrejker
– 14 000 indragna medborgarskap
– En odemokratisk konstitution (som ännu används)

9 reaktioner på ”Uppfriskande protester mot sjuk juntaledare i Turkiet

  1. Ska ett land som Turkiet ställa Kenan Evren i rätta ? Just nu är det något svårt att göra det så gebersin pislik!

  2. Idioten borde ha fått sota för sina brott tidigare… Välkommen tibax Ekim, har du hunnit lyssna på Volkan konaks nya skiva? 🙂

  3. Kul att den turkiska vänstern kan gå ut och demonstrera för att Kenan Evren ska ställas inför rätta under AK P:s högerregering. Tyvärr, är det ju bara lilla ÖDP som står bakom Ergenekon-utredningen. Resten av den turkiska vänstern är upptagen med fascism.

  4. Egentligen finns det skit många vänster sympatisörer men politiskt sett ingen som representerar dom, den dagen ett parti lyckas samla alla ”solcu” tänkare har detta parti majoritet i meclis, garanterat!

  5. Barbabab:

    Kommer aldrig att inträffa så länge den turkiska vänstern inte slitar sig loss från kemalismens kedjor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s