Turkiska siffror om mänskliga rättigheter – inga spår av den demokratiska öppningen

Två människorättsgrupper i Turkiet, İnsan Hakları Derneği (İHD) och Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) släppte nyligen en rapport över läget för de mänskliga rättigheterna i landet. Årets rapport har väckt intresse mycket tack vare den turkiska regeringens utspel om nolltolerans inför tortyr, men också efter den så kallade ”demokratiska öppningen”.

Rapporten ger en bild av misslyckade reformer och uteblivna attitydförändringar i den turkiska staten. 436 fall av dålig behandling vid omhändertaganden har rapporterats, varav 252 fall innebär tortyranklagelser mot staten. Vidare har fem demonstranter dödats och 269 skadats. Den kanske mest oroande siffran är annars att fem personer uppges ha dött i häkte och att ytterligare 33 gått bort i fängelse – något som för tankarna tillbaka till olika juntastyren nuder 1960-, 70- och 80-talen då många vänsteraktivister förvann spårlöst i bästa latinamerikanska stil. 46 personer har också dödats ute på fältet när polisens ”stopp”-signaler inte respekterats. Siffrorna innebär att någon förbättring i de angivna områdena inte har skett i år, uppger Bianet. Behöver jag ens påpeka att mörkertalet antas vara stora?

Även pressfriheten tycks vara lidande. Under de elva första månaderna 2009 har 29 publikationer stoppats och 65 böcker har varit föremål för rättegångar.

… Så visst finns det behov en verkligt demokratisk öppning. Vi hoppas få se en med önskade resultat snart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s