Strejk utmanar turkisk regering

Stor artikel i Flamman om TEKEL-strejken.

Anledningen till konflikten, som började i december, är privatiseringen av Tekel som inneburit att arbetare fått sparken när fabriker börjat läggas ner. De drabbade har erbjudits tillfälliga jobb med osäkra anställningar och lägre lön. Valet står mellan att bli arbetslösa eller att få tillfälliga jobb med inskränkta rättigheter.
Aktionerna tappade kraft då mindre fackförbund drog sig ur inför den 4 februari. Detta beror främst på att arbetarna står mot AKP-regeringen, som satt hård press mot både facken och sympatisörer. I Ankara hotade guvernören Kemal Önal bland annat med att aktionerna var ”illegala” och att de som stödde strejken kunde ”räkna med konsekvenser”.
Facken har svarat att aktionerna ligger i linje med konstitutionen och påminde allmänheten om att Turkiet har fällts i Europadomstolen för mänskliga rättigheter för överträdelser i liknande fall.

Läs hela här.

3 reaktioner på ”Strejk utmanar turkisk regering

  1. Ekim:

    Varför tror du att det kemalistiska CHP stödjer demonstranterna? Och hur i Abrahams heliga namn kommer det sig att contra gerillan egna lilla skapelse MHP (ultra nationalister och fd hunddyrkande fascister) också gör det?

    Och hur många arbetare rör det sig om och hur många har valt att delta i dessa demonstrantioner som i själva verket är en demonstration mot regeringen?

  2. Pingback: Osman Baydemirs TEKEL-förslag « Ekim Çağlar

  3. Pingback: Antiterrorstyrkor mot fackförbund « Ekim Çağlar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s