Osman Baydemirs TEKEL-förslag

Som bekant pågår en av de största fackliga konflikterna i mannaminne i Turkiet. Arbetarna vid sprit- och tobaksmonopolbolaget TEKEL har blivit uppsagda i tiotusental och regeringen har visat sin ovilja att agera efter de krav som facken ställer. Det genomförs manifestationer, arbetsvägran och hungerstrejker utan att något egentligen går framåt i förhandlingarna. Och premiärminister Recep Tayyip Erdogan lovar att ”ingripa”. Med stor sannolikhet kan de protesterande arbetarna som samlas utanför fackens kontor bli bortplockade med våld. Nåja, så långt är allt som vanligt; de radikala facken DISK och KESK bidrar till att det gula fackförbundet Turk-Is, som initierat protesterna, inte vågar backa ur, medan situationen är låst i dialogen med regeringen.

I dagarna har BDP-politikern, Diyarbakirs borgmästare, Osman Baydemir kommit med sitt förslag för att lösa arbetarnas situation och regeringens nyliberala politik. Han föreslår att Turkiets kommuner tar ett större ansvar i att åter sysselsätta de uppsagda arbetarna. Genom att peka på att det finns runt 2500 olika kommunala styren menar han att man helt enkelt kan sprida ut de 12 000 arbetarna som blivit av med jobben vid TEKEL. Baydemir manade vidare till fortsatt dialog och menade att lösningar kan vara i sikte bara regeringen visar mer välvilja. Han menar också att hans kommun Diyarbakir med glädje ställer upp i att ta smällen av avregleringarna av TEKEL.

Utspelet är naturligtvis väldigt solidariskt och allt som kan täcka upp för den situation arbetarna har hamnat i är nyttigt. Men samtidigt lyser systemkritiken och förmågan att kritisera stora delar av regeringspartiet AKP:s ekonomiska politik med sin frånvaro. Lösningen på nyliberalism blir här att skyffla omkring arbetslösa till arbeten, istället för att säkra trygga arbetsvillkoren för landets arbetare. I egenskap av en av de få socialdemokraterna i den turkiska politiken framstår Baydemir ändå, trots tillkortakommanden i grundläggande lösningar, som en frisk fläkt i en konflikt som behöver fler vänner som honom.

4 reaktioner på ”Osman Baydemirs TEKEL-förslag

 1. Att just Diyarbekir har extrema problem med arbetslösheten bekymmrar inte Osman alltså, vilket är ganska konstigt…. Han kanske vill dela med sig av hans egna förmögenhet, för man kan inte sticka under stolen med att karln är ganska rik…

 2. Liberalisera mera mera! Så slipper vi korruption!

  Glöm inte att svara på min fråga i inlägget nedan herr Ekim. Ett ja eller ett nej kan för fan inet vara så svårt att klämma ur sig.

 3. Barbarbaba:

  Ahmet Turks som var DTPs gamla partiledare är son till en klanledare som äger ett transportbolag. Detta transportbolag har 500-600 TIR (tunga latsbilar yani) som fraktar gods i HELA Turkiet. Med andra ord så är Ahmet Turks klan JÄVLIGT rik. Dom flesta av DTPs politiker är söner eller döttrar till stenrika klaner.

  Nu undrar jag en sak; Tror du att Ahmet Turks klan skulle vilje se ett fjuttigt marxist-leninistiskt Kurdistan som består av några provinser (Turkiets fattigaste provinser skall tilläggas)? Det skulle ju innebära att deras 600 lastbilar INTE kan köra gods i resten av Turkiet. Det i sin tur skulle innebära NADA cash i fickan.

  Det är inte konstigt att rika kurder från östra Turkiet väljer att investera sina kulor i väst. Vad finns att tjäna i östra Turkiet?

  Vi tackar Osman Baydemir för hans goda tanke om Tekel arbetarna. Samma baydemir som ”åtalades” av PKKs stadsmilis KCK 2008 för att han inte gav tillräckligt mycket stöd åt PKKs upplopp.

  Ekim: Förväntar du dig att jag ska ta person som baydemir i försvar när han låter sig ”åtalas” av fiktiva domstolar? Gec lo, bu solculardan ne zaman bir is cikmiski?

  Barbarbaba: Är du dadas eller nåt?

  Baydemir inspelad av patrioter under en KCK ”rättegång”. Jag njuter. Iste bu da kürt solu:

  KCK Baydemir’i yargılamış!

  Mashallah!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s