Kapten Haddock får sluta röka i Turkiet

Som flera kanske vet så har Turkiets högsta beslutsfattande organ när det gäller radio- och tv-sändningar, RTÜK, blivit allt hårdare på senare år. Svordomar censureras bort från alla filmer, något som skadar landets största kulturskatter i form av Kemal Sunal-komedier, och användandet av cigaretter och alkohol blurras bort i små rutor.

Kritiker menar att detta är ett sätt för AKP, med sina islamistiska rötter, att sätta en mer konservativ prägel på utbudet i landets medier. RTÜK:s allt hårdare tag får dock stöd av de som verkligen tror att barn och unga påverkas av att människor röker och dricker på tv. Som om folk i deras närmiljö inte gjorde det, hemma eller på stan.

Nåja, nu har tv-kanalen TV8 fällts av RTÜK. Straffet på 50 000 turkiska lire (cirka 250 000 svenska kronor) utdelas på grund av Kapten Haddocks rökning i en visning av Tintin.

Som rökare känns detta fruktansvärt larvigt. Det är det eftersom staten vet att man inte stoppar rökning genom att censurera seriefigurer. Istället måste man få verkligt dåliga förebilder som alla känner igen att röka, så att man kan koppla rökningen till en person man minst av allt i världen vill bli. Därför är mitt förslag att turkisk tv slår på stort och visar AKP:s partiledare Recep Tayyip Erdogan, CHP:s partiledare Deniz Baykal och MHP:s partiledare Devlet Bahceli när de röker varsin cigarett på bästa sändningstid. Och den dag man vill få bukt med drickandet i landet är det bara att ställa fram rakibordet.

Aftonbladet skriver om detta två dagar senare.

3 reaktioner på ”Kapten Haddock får sluta röka i Turkiet

  1. Ekim:

    I Turkiet kan man inhandla 45% fin Raki under dygnets alla timmar i närmaste kvarterskiosk. I Sverige har staten som bekant monopol på alkoholförsäljning. Vilket system är bäst – den i Turkiet eller den vi har i Sverige? Man får känslan av att du är emot monopol när det gäller alkoholförsäljning.

  2. Tror personligen att det är Haddocks fel att alla röker. Helt övertygad om saken, franska serier har det inflytandet på folk. Jag läste aldrig Tintin, så jag röker inte. Jag läste Asterix och nu är jag helt fast på trolldryck istället.

  3. Pingback: Subversivt protestdrickande i Turkiet « Ekim Çağlar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s