Fatih Terim snart i politiken?

Tja, en kort kommentar i en lång intervju tyder på det. Han säger följande om en eventuell politiskt karriär: ”Jag har långsiktiga planer på att göra nytta för mitt land. När tiden är mogen ska jag dela med mig av detta till allmänheten.”

Att Terim har hyfsade meriter som fotbollstränare är det inget snack om, även om Hiddink lär göra ett bättre jobb på posten som landslagsboss. Hur skulle då Terim vara i politiken? Puh, killen är gammal vän till Mehmet Ağar, en man med litervis med blod på sina händer och ett fruktansvärt mörkt förflutet i den högerextrema djupa staten. Terim kan inte lastas för detta, men som alla turkar åtminstone vet är han en övertygad nationalist. På denna bild gör han exempelvis det gamla fascistpartiet MHP:s hälsning – något som jag själv känner avsmak inför.

Så om det blir partipolitik lär valet blir MHP för Terim. Av tradition är de turkiska partierna uppbyggd kring starka ledare. Den legendariska militanta fascisten Alparslan Türkeş är fortfarande en viktig symbol för MHP och Devlet Bahceli går i dennes fotspår med ett parti som kretsar kring sin basbug. Inget unikt i turkisk politik, detta gäller även CHP, gamla ANAP, AKP och massvis av andra partier också. Men med tanke på Terims vana vid att stå i centrum, där begäret ibland tar över, kan en framtida karriär i MHP bli väldigt intressant. Vem skulle inte vilja se en maktkamp mellan Bahceli och Terim? Titta på videon nedan och börja fantisera…

3 reaktioner på ”Fatih Terim snart i politiken?

 1. Det är svårt att avfärda MHP som ett fascistiskt parti idag. Det är inget parti som förespråkar demokrati och utökade mänskliga fri och rättigheter, men fascistiskt är det inte. CHP är ett genuint fascistparti däremot. När det gäller Fathi Terim så tror jag faktiskt inte att han hade sökt sig till MHP. Jag har hört att Fathi Terim har starka kontakter med Gulen rörelsen och dom stödjer ju AK P. Annars håller jag med om att Terim är en arrogant lirare som lider av storhetsvansinne.

  Mehmet Agar och PKK ledaren Abdullah Öcalan var tighta polare under studieåren på universitetet i Ankara. Lirarna brukade lira boll ihop. Senare blev dom båda djupa statens lakejer. Universitetet dom gick på i Ankara är intressant. Där har många tvivelaktiga filurer fostrats.

  • Sant att MHP:s position kan diskuteras. Därav att jag skrev ”det gamla fascistpartiet”. Men xenofobin, de demokratiska tillkortakommandena och personkulten finns där än.

   Terim.. vem vet vad som rör sig i hans huvud egentligen…

 2. ”Upphovsmännen” till MHP är ju den turkiska contra gerillan. Alparlsan Turkes får åka på CIA läger i USA där han utbildas i kommunistbekämpning, kommer hem och slår upp indoktrineringsläger i anatolianska städer som Nevsehir och Kirsehir och sedan skickas hjärntvättade ungdomar som fostrats i dessa läger ut på fältet där dom får ägna sig åt allt från utpressning till mord på socialister. I början var MHP tom nationalsocialistiskt. Turkes beundrade Adolf Hitler och deras första partilogga var inte den som dom har idag utan tre halvmånar som var placerade på ett sätt som liknande svastikan. Efter kritik från regimen ändrade man loggan till den man har idag. Alevi-hatet var väldigt starkt inom partiet och det var ju sunnitiska konservativa turkar som drogs till partiet. Vänsterns huvudfigurer var ju många ggr aleviter så alevi-hets utnyttjade man flitigt i sin propaganda och massakrerna i Maras minns väl var enda alevit. Idag däremot så försöker man faktiskt finna vägar för att överge islamismen som präglade partiet under 70 och 80-talet till förmån för lite mer schamanism. Detta för att det visade sig att ”fornturkarna” var schamanister innan man blev muslimer. Inom alevi tron finns det ju drag av schamanism. Jag vet inte riktigt hur man ska se på det. SÅ länge MHP inte ägnar sig åt våld och hot så är det väl bra att man försöker med det ena och det andra för att locka till sig väljare från alevi-gruppen och andra grupper som vanligtvis inte röstar på partiet. Min syn på MHP är man på ett mycket skickligt och lömskt sätt springer Ergenekons ärenden. Men i slutändan utgörs deras väljare av konservativa turk-nationalister i Anatolien. Dom är turkar och lider många ggr av kurdfobi, men deras muslimska identitet är stark och dom är exempelvis mot slöjförbudet, många är mot kemalism också så MHP måste gå en hårfin balansgång.
  MHP är dock ett parti som endast kan överleva så länge konflikten mellan PKK och staten fortgår. Dödade soldater i konflikten gör att turkar röstar på partiet.

  Jag har inte stuckit under stolen med att gillar Gulen rörelsen arbete. En sak som jag gillar skarpt med församlingen är just att man är öppen för alla människor oberoende av deras politiska åskådning, tro etc. Många personer har församlingen ”räddat från” fascism och ultra-nationalismen genom att ”berarbeta dom” med Islam som verktyg. Det gillar jag. Jag tror faktiskt att Fathi Terim är en av dom. Det skvallras om det i allafall.

  I vilket fall som helst så måste Turkiets folk/grupper söka alla vägar som går för att uppnå försoning. I slutändan så använde ju vår kemalistiska regim samma dildo när man penetrerade fängslade socalisters och MHP/ulkucu- rumpor i Mamakfängelset. För försoning krävs att ”majoritetskulturen” yani att sunnisarna övertygar aleviterna som idag faktiskt, vare sig dom vill eller inte, upprätthåller kemalisternas regim av rädsla för sunnitisk förtryck. Det kommer att ta sin tid.. såväl turk-aleviternas som kurd-aleviternas sår är gamla och djupa.

  Go intervju med en go lirare om alevi-sunni slitningarna som alltid utnyttjats på ett flitigt sätt av den ruttna kemalistiska regimen.

  Çalıştaylarda bozulamayan ezber: Aleviler de sünniler de kendilerini iktidar sanıyor

  http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=953831&title=calistaylarda-bozulamayan-ezber-aleviler-de-sunniler-de-kendilerini-iktidar-saniyor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s