Känd artist dissar premiärministerns frukostförslag

En av Turkiets främsta artister sedan flera decennier, den radikala socialisten Edip Akbayram har tydligen tackat nej till en inbjudan för frukostmöte av premiärminister Recep Tayyip Erdogan.

Syftet med inbjudan var att få ta del av regeringens bild av den till stora delar misslyckade ”demokratiska öppningen”. Den mångårige aktivisten Akbayram gick iväg för att solidarisera sig med TEKEL-arbetarna istället. Ett bra val i mitt tycke, då dessa möten på många sätt är arrangerade för att skapa legitimitet för det styrande AKP-partiet. Samma prioritering som Akbayram gjorde Sabahat Akkiraz för övrigt.

Det hela är naturligtvis något pinsamt för premiärministern. Detta bakslag ska kompenseras med en diger lista av inbjudna filmpersonligheter till ett nästa frukostmöte. Bland dessa uppges Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Hülya Avşar, Kadir İnanır, Nuri Bilge Ceylan och min egen favorit Fatih Akın finnas. Flera av dessa har uttalade vänstersympatier. Det återstår att se om de väljer Erdogans frukost eller det betydligt bättre valet att tacka nej. Den som uppvisar god karaktär och avvärjer goodwillpoäng till AKP trots inbjudan bjuder jag på Adana kebap i Skärholmen. Allez.

6 reaktioner på ”Känd artist dissar premiärministerns frukostförslag

 1. Ekim:

  Jaha, nu framkommer det att du är emot regeringens planer på att lösa kurdfrågan. Ursäkta mig, men är du kemalist eller PKK fantast ? För det är ju dessa krafter i Turkiet som INTE vill se en lösning på kurdfrågan.

  Här har vi din älskade Edip Akbayram på kemalisternas mass-demonstrationer mot AK P regeringen en kort tid innan valet 2007. Mass demonstrationen hölls i KEMALISMENS NAMN!

  Se där samma Edip Akbayrma sjunger för pengar under en PKK-konsert i London:

  Vad är nu ”aktivisten” Edip Akbayram? Kemalist, kommunist, apoist eller har stjärnan ifråga lyckats med bedfriten att vara alla tre? Hur i Odens namn kan man vara kemalist, PKK fantast och kommunist på en och samma gång? Jag förstår bara inte.

  AK P söker nu stöd bland ALLA artister i Turkiet som vill se en lösning av kurdfrågan. Man bjuder inte in höger vänster artister, utan alla som vill se en lösning av frågan är välkomna för att ge sitt stöd.

  Sezen Aksu Ekim är en kvinna med ryggrad! Här har vi en sann kurdvän som alevi-kurderna håller högt. Hon är även vänster och stödjer AK Ps kurdinitiativ.

  Vad tycker du om henne? Att hon ger AK P gratis PR poäng? Skärp dig!

  Jag bara undrar vad du kommer att skriva när regeringen tar sig an alevi-frågan. Vad ska du anklaga AK P för då? Att man försöker ”assimilera” aleviterna med demokrati? Töbe töbe,

  • Initiativ att lösa kurdfrågan är naturligtvis alltid välkommet. Jag är fullt medveten om att många till vänstern stödde och stödjer den demokratiska öppningen, men resultaten har ju ännu till stora delar uteblivit, samtidigt som DTP-politiker grips och förnedras på löpande band. Processen är ju knappast entydigt bra. På pappret är alla öppningar kanon, men sedan handlar det ju om praktiken också. Alla som stödjer rättvisa och demokrati, och där ska vänstern alltid ingå (det finns undantag, speciellt om man räknar in kemalisterna som vänster, vilket vissa felaktigen gör), skulle stödja kurdöppningens idé. Resten kan man ha olika åsikter.

   Och här är Akbayrams svar på just det du påpekar: http://www.youtube.com/watch?v=se60V9EYAh4&feature=related . Sammanfattat förklarar han ju att han representerar sig själv i första hand. Han pratar om Turkiet som en mosaik av folkslag och broderskap. I London var ju en rad organisationer arrangörer, så ”PKK-konserten” uppfattar han som en newroz-fest med ett broderligt budskap. Låter som samma högerextrema demagogi som Mehmet Gül stod för att avfärda honom som PKK-anhängare.

   Sedan för att bena upp en grej ytterligare: De republikanska manifestationerna var stora arrangemang som syftade till att skapa en sekulär opinionsbildning. En av huvudparollerna var ”Varken kupp eller sharia”. Det var i första hand inget om kemalismen, även om kemalisterna i mångt och mycket står i det främre ledet i Turkiet för en sekulär stat. Det märktes även bland arrangörerna, där många kemalistiska organisationer ingick. Men det är som oppositionen i Ryssland, där de som motarbetar Putin under samma paraplyorganisation. http://en.wikipedia.org/wiki/Other_Russia . Alltifrån den yttersta högern och den yttersta vänstern ingår i ett syfte. I Turkiet har socialister och sekulära utan kemalistiska åsikter varit på samma demonstrationer för att motarbeta AKP. So?

   Problemet är följande, och där är det rätt att vara kritisk mot det sekulära lägret. Att det sedan uppdagas att somliga antidemokrater ligger bakom detta är beklagligt och gör att alla inblandade ska vara mer försiktiga nästa gång. Att denna gång avfärda Akbayram som kemalist är… att ha lite för mycket fantasi, även om en förklaring kan behövas för att nyansera bilden.

   Vad återstår då av Edip Akbayram? Att han är en socialist som inte är särskilt sekteristisk. En progressiv man, en demokratisk kurdvän och en sekulär musiker, typ.

 2. Fick just höra i efterhand att Sezen Aksu visst har bangat AKP:s öppning. Hon välkomnade initiativet ifjol, men tog avstånd från möte nyligen eftersom hon menar att AKP inte har ärliga uppsåt eller någon genuin vilja till en demokratisering. Allez.

 3. Men ändå har ca 95 % av dom bjudna dykt upp, och det kan ju väl ses som lyckat sett från biyikli Erdogans sida. Men huvud frågan är ändå vart denna öppning ska leda, hela situationen i vårt land börjar mer o mer se ut som ett krig mellan 2 makter, ibland fler inblandade, som vanligt är normal turksson bara en bricka i detta spel, medans aktörernas egentliga agenda uteblir… Jag litar inte AKP och jag litar defenetivt inte på Militären, alla som simmar emellan dessa saknar den kraft o support för att göra något… Vart fan e vi på väg? men ibland får man hopp, främst av dom unga dynamiska grupperna som e trötta på dom gamlas eviga vana att upprepa sig… Hayirlisi olur ins….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s