Europas kulturhuvudstad en historisk plats fattigare?

Istanbul är 2010 års kulturhuvudstad. Men den klassiska biografen Emek Sinemasi (Arbetets bio) riskerar att gå förlorad på grund av en planerad rivning till förmån för nya affärer i Beyoglu, i centrala Istanbul. Detta skulle innebära att Istanbul blir drygt 900 biografplatser fattigare, samtidigt som en del av den turkiska filmkulturen försvinner.

De senaste dagarna har protester mobiliserats för att få regeringen att tänka om i frågan. Bland de deltagande återfinns kända ansikten som Güven Kirac och Tuncel Kurtiz, som en gång i tiden var verksam i Sverige. Ett kul inslag var att fotbollslaget Besiktas’ ultrasgrupp Carsi också deltog i de demonstrationer som lockade tusentals deltagare i Istanbul. Protesterna uppges för övrigt vara de största i kultursammanhang sedan 1970-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s