Jag bangar romantiken i turkisk fotboll

Det historiska har skett. De tre stora, d.v.s. Istanbul-lagen Beşiktaş, Galatasaray och Fenerbahçe, har denna säsong inte vunnit ligan. Den fjärde klubben i landet, Trabzonspor, får numera sällskap av Bursaspor som de enda mästarna utanför Istanbul i den turkiska ligans historia – och detta 26 år sedan Trabzons senaste triumf.

Bursaspor har varit med och gett turkisk fotboll stjärnor som Hakan Şükür. Man har värvat namnkunniga spelare till ligan genom åren, med allt ifrån Ionel Ganea till Ivan Ergic idag. Staden är trevlig och modern. Klubben har också en av landets eldigaste klackar och en lång historia av spel i högsta divisionen. Bursa har dessutom fostrat spelare som kommer att ge det turkiska landslaget fler av dess favoritprodukt; små, knubbiga, men ack så tekniska mittfältare, i och med Volkan Şens stora genombrott.
Extra sympatier fick många, däribland jag, när Bursa vände nere i andradivisionen, för att sedan återvända hem till toppen. Men ändå unnar jag inte Bursa denna seger.

Bursa är klubben vars supportrar har trakasserat Diyarbakirspor på grund av dess kurdiska förankring. Det motsatta har också skett, men är knappast acceptabelt åt något håll. Supportrarna har också tagit ställning för Azerbajdzjan i Turkiets landslagsmatcher mot Armenien för att manifestera ett nationalistiskt budskap mot armenierna och till stöd för ”broderfolket” azerier. Bursa är även Turkiets ”femte klubb”, som sagt. Det innebär att mitt Gaziantepspor aldrig blir Anatoliens stjärna i skuggan av Trabzon och Istanbul-klubbarna. Men framförallt är nästa säsongs Europa-spel skrämmande för oss som önskar alla turkiska klubbar framgångar.

Bursaspor kommer, trots segern, få svårt att behålla sina bästa spelare. Likt förra årets succélag Sivasspor lär en form av dykning ske nästa säsong, mest beroende på spelarförsäljningar och en mättnad över att Bursa har nått så långt man kan. Således är det problematiskt att det är Bursa som är ett av lagen som garanteras få representera Turkiet. I Champions League. Ett Bursaspor i ligornas liga skulle aldrig ta mer än tre poäng. Så till och med en Fener-kritisk person som jag själv hade hellre sett den gula kanariefågeln ta hem ligan. Oromantiskt? Ja, för turkisk klubbfotboll är inte vad den var i början av 2000-talet, när Galatasaray tog Europa med storm, Beşiktaş slog Chelsea och mindre klubbar kunde gå långt i viktiga cuper.

Vad ska man göra? Hatten av för Bursa, även om hjärtat säger nej.

6 reaktioner på ”Jag bangar romantiken i turkisk fotboll

 1. Jag som är mindre insatt i den inhemska fotbollen är såklart positiv till händelsen. Blir än mer nöjd när jag ser deras snygga och fotbollsestetiskt korrekta emblem.

  De har säkert mycket mindre chanser att lyckas i Europa än Fener och gänget, men jag tror också att det kan fräscha upp ligan lite i vissas ögon bara det att se ett annat lag än det självklara. Blir ju lite enformigt i längden när man ser hur extremt dominanta vissa lag är från vissa ligor; Panathinaikos och Olympiakos, Celtic och Rangers, Fener-GSK-Besik och så vidare. Det blir som att ”okej, nu har de sprungit hem ligan och ska försöka lyckas också i Europa för 74:e gången”. På så sätt skulle jag hellre vilja se Bursa i gruppspel än att se Fener i bästa fall åka ur i kvarten. Eller t ex samma öde för PAOK respektive de stora Atenklubbarna.

  Två frågor iaf som jag har tänkt på sen igår:

  1. Finns det nån stark rivalitet mellan Trabzon och Fener? Man kan ju bara anta att de kanske inte är bästa kompisar, men är det mer infekterat än något annat genomsnittlit möte?

  2. Hur i helvete kan det vara möjligt att tusentals Fenerfans (och till och med laget?) på allvar går på en felrapportering om 2-2 när det finns målrapporter, portabel radio och allt möjligt? Känns ju helt overkligt.

  • Hoss my man:
   1. Trabzon symboliserar det som hotar Istanbul-oligarkin, du vet. Fener-rivaliteten är inte större än mot GS eller BJK mig veterligen.

   Den nu döde sångaren Kazim Koyuncu sjunger om det bra i en Trabzonspor-sång. ”Ta hit Istanbul en gång till, Trabzon”. Enda gången Istanbul bryr sig om resten av Turkiet är när Trabzonspor får dem på knä, menar han typ.

   2. Ha inte för för höga förväntningar på Fener-anhängare…

 2. PS

  Okej det kanske var lite fult med de där färgerna på stjärnorna, menar bara att det ändå luktar fotboll och inte nån hjärtlös oligarksatsning till Musse Pigg-lag.

 3. Såhär då, hur är rivaliteten mellan Trabzon och Fener jämfört med t ex Fener och Galatasaray eller Besiktas?

  Eller om Old Firm och Romderbyt är 10, Spurs v. Arsenal 8, IFK Göteborg v. AIK typ 4… Vad får Fener v. Trabzon för siffra ungefär.

  • Av någon oförklarlig anledning kallas Trabzons matcher mot Istanbul-lagen för ”derby”. Jag ger dem matcherna en trea eller fyra, oavsett motstånd.

   Annars:

   GS – Fener 9
   Göztepe – Karsiyaka 9
   GS – BJK 8
   BJK – Fener 8
   Adanaspor – Adana Demirspor 5
   Adana Demirspor – Mersin Idman Yurdu 3
   (Ville få in poplaget Adana Demirspor. De är ju polare med Livorno)

 4. Ekim:

  Bursa är en av de städer som har tagit emot flest internflyktingar från östra Turkiet/Kurdistan. Dom har tagits emot väl av stadens invånare och kommunen har gjort allt i sin makt för att integrera dom. Jag har sett det själv under en 10 dagar lång resa då jag var tolk åt 7 svenska sociologer som besökte Bursas storstadskommun.

  Jag unnar verkligen Bursa denna seger och tycker inte att en stad med flera miljoner invånare ska få skit för vad några huliganpatrask på läktarna sknaderade mot Diyarbakir spelarna.

  Sen tycker jag att det är en fullt normal reaktion att armenisk chauvunism och ultra-nationalism leder till nationalism i Turkiet. Men AK Ps utrikespolitik kommer att tämja armenierna.

  Den som ber den Allsmäktige- ja han får! Fråga Ertuğrul Sağlam… 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s