Ett steg närmare ett nytt CHP

Kemal Kılıçdaroğlu har som väntat fått stöd av en stor majoritet av de lokala CHP-organisationerna när de fått säga sitt. När CHP väljer fram en ny ledare 22-23 maj. Utmanaren till premiärminister Recep Tayyip Erdogan lär med andra ord bli denna man.


Häromdagen skrev jag om vad som kan hända då.
Och en mer än årsgammal artikel som plötsligt blivit aktuell igen.

Redan nu blåser förändringsvindarna. Cemal Özarslan, ledare i CHP:s progressiva flygel i staden Tunceli/Dersim, har redan luftat sin optimism kring partiets framtida vänstervridning och den eventuella orienteringen bort från nationalismen.

5 reaktioner på ”Ett steg närmare ett nytt CHP

 1. En kemalist kommer eventuellt att ersätta en annan kemalist. Vad är det för bra med det? Finns det lite ataturkism och kemalism i dig också Ekim?

 2. Ekim:

  Kiliclaroglu är en kemalist och ingenting annat. Missförstå mig inte nu, jag vill att Baykal ersätts och jag ser gärna att kiliclaroglu ersätter honom. Men försök inte att framställa honom som en progressiv kraft som kommer att ta bort CHP.s kemalistiska stämpel. Kiliclaroglu är inget ”nytt” han är en kamalist. Faktum är att han bara har gjort följande sedan han klev in i rampljuset:

  1) Han lyckades avslöja en del små korruptionsskandaler.
  2) Han ställde upp i borgmästarvalet

  Vad har han gjort mer Ekim för att få förtjäna rubriken ”ett steg närmare ett nytt chp”?

  När en höjdare inom CHP hyllade Dersim-slakten (hade Genevekonventionen funnits på den tiden hade det hela klassificerats som ett folkmord) så teg denna ryggradslösa Kiliclaroglu som är från Dersim/Tunceli.

  ”Islamister” i AK P stod upp för slaktens offer, den konservativa och liberala median stod upp för Dersim-borna som än idag väntar på upprättelse och en ursäkt från den turksika republiken. Detta medan Kiliclaroglu fjantade runt.

  Vad har kemalisten Kiliclaroglu gjort för att förjäna blogg-rubriken ”ett steg närmare ett nytt chp”? Förklara det för mig är du snäll.

  En alevikurd från Dersim har alltid en plats runt mitt matbort. Men ryggradslösa lirare som Kiliclaroglu är inte ens värda att titta på.

  Forstätt du att blogga om sektvänstern i Turkiet istället.

  • Hade du läst inlägget jag hänvisar till hade du förstått…

   Jag har redan kritiserat Kilicdaroglus (frånvaro av) ingripande mot Öymen. Skrev att det berodde på dålig handlingskraft och karaktär.

   Jag skrev om en möjlig utveckling under Kilicdaroglu i ett av inläggen:

   Kılıçdaroğlu väljs till ledare för CHP och gör inga andra förändringar än att han öppnar upp för en interndemokrati som inte har funnits under Baykal. Resultatet blir att CHP ändrar politik och profil under en längre process.

   Det innebär att Kilicdaroglus ledarskap leder till det jag skrev till dig sist; öppenhet, demokrati och tolerans både inåt och utåt. Det räcker med denna inställning till partidemokratin för att vänsterflanken i CHP ska få andrum. Och kom inte och säg att -alla- är kemalister i CHP. Alla vet mycket väl att det finns alltifrån radikala socialdemokrater/riktiga socialister till kemalister i det partiet. Det jag menar är att den gamla SODEP/SHP-flygeln måste få mer utrymme. Det kan man bättre få under Kilicdaroglus ledning än Baykals. Inte för att Kilicdaroglu är en profet som skickats ner från himlen, utan för att han kan göra något åt Baykals diktatoriska partistrukturer. Detta på initiativ av grupper inom CHP som är vänster snarare än baykalskt kemalistiska.

   Således är det ett steg mot ett nytt CHP. Därmed inte sagt att det kommer att följas av fler. Fritt för spekulationer. Men allt annat än AKP är inte sektvänster och kemalism, som du borde veta.

   Intressant för att du för övrigt pratar om sektvänster när du själv har hyllat en av världens kändaste sektledare Fethullah Gülen och stödjer ett AKP vars rötter går tillbaka till islamistiska sekter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s