”Inte hänga dem? Är det bättre att mata dem?”

Orden tillhör Kenan Evren och riktade sig mot dem som motsatte sig avrättningen av politiska aktivister under 1980-juntan. Ett av offren var den då 16-årige marxisten Erdal Eren.

Nej, Evren. Ni matade inte någon under juntan. Ni hängde. Men Erdal lever kvar ändå, bland annat genom att få skolor döpta efter sig av aktivister. En liten tröst när rekordslakten 1980 nyligen firade 30 år.

17 reaktioner på ””Inte hänga dem? Är det bättre att mata dem?”

 1. Ekim:

  Fruktansvärt! Men AK P regeringens grundlagsändringar gör det ju möjligt att åtala militärerna bakom 80-kuppen.

  Varför kunde du inte stödja dessa grundlagsändringar? Hade du inte 16 åriga marxisten Erdal i åtanke när detta var aktuellt?

 2. Inte jag som ser lurad ut så länge inget händer i praktiken.

  Hoppas AKP kan börja med att döpa om Kenan Evren-skolor åtminstone, eftersom juntaledarna tycks gå lika fria som förr. ”Erdal Eren-skolan” var det ju aktivister som döpte om temporärt, den heter väl antagligen fortfarande Kenan Evren-skolan.

  Sedan var många partier för att kunna åtala juntamän. Långt innan AKP fanns har dessa frågor drivits. Du vet mycket väl att grundlagspaketet var problemet, inte enskilda reformer. Jag gillar inte paternalism där man endast antingen är för eller emot något på ett partis begäran. Jag föredrar att man regelbundet föreslår ändringar som antingen folket eller parlamentet kan ta ställning till. Sedan är det ju bara att respektera folkomröstningen och hoppas på att det kan föra med sig något gott, men det har ju inte hänt något på 1980-juntafronten än.

 3. Ekim:

  Du kunde inte stå bakom grundlagsändringarna som gör det möjligt att åtala 80- kuppens ledare och så skriver du om en av deras offer. Är inte det lite motsägelsefullt? Att det sedan inte har hänt någonting i praktiken är en helt annan femma. Det hör liksom inte till saken. Du har i flera blogg inlägg skrivit om 80 kuppen och krävt att förövarna ska ställas inför rätta. När man sedan gör det juridiskt möjligt att göra det så höll du tyst. Inte ens ett blogg inlägg var det värt. Jag stör mig på det. Kanske jag som är ute och cyklar- men du hycklar lite i mina ögon. Hoppas du förstår.

  • Samma paternalism här – jag kan inte sitta och vara tacksam när så många människor har lidit och det nu blir tekniskt möjligt att göra något, medan absolut ingenting händer i verkligheten. Hatten av den dag det börjar bli praktik av det hela.

   Dessutom har jag likt många andra hela tiden krävt att juntamännen sätts dit, precis som du säger. Det tänker jag fortsätta att göra eftersom ett litet steg har tagits, utan konkreta resultat. Det har redan börjat höjas röster i denna fråga av de skäl jag nämner. Jag har valt att vara mer pragmatisk genom att avvakta ett tag till. Jag hade ändå inga jätteförhoppningar om någon större betydelse av grundlagsändringarna. Men ja, om AKP säger att vi ska vara tacksamma, då kanske vi ska det?

   Preskriptionstiderna går väl ändå ut snart, va? Så sa Erdal Erens advokat till mig, i alla fall.

 4. Ekim:

  Det handlar ju inte om att vara tacksam Ekim, utan om att ta ställning för något som är positivt och ett steg i rätt riktning. Kuppen ägde rum för snart 30 år sedan och ända fram tills nu har kuppmakarna varit immuna mot åtal. Det är dom inte längre. Jag hade förväntat mig att du tagit ställning för de grundlagsändringar som nu gör det juridiskt möjligt att åtala kuppmakarna. Att det sedan inte har väckts åtal ger dig rätt att rikta kritik mot regeringen. Om inga åtal väcks och regeringen inte kan förklara sig så kan man självklart rikta kritik. Låt mig ta ett exempel på vad jag menar med att jag tycker att det var väldigt konstigt att du inte ens bloggade om dessa grundlagsändringar; Du har i flera blogginlägg skrivit om Kiliclaroglu och hans ”nya” CHP. Du har upplyst dina läsare om att det möjligen blåser förändringens vindar inom partiet. Men sedan Kiliclaroglu blev partiledare så har det ju bara varit snack och inget konkret har gjorts från partiet sida vad gäller tex kurdfrågan. I dessa blogginlägg hoppades du på att CHP under Kiliclaroglus ledarskap skulle bli mer vänster och demokratiskt. Enligt ditt resonemang så borde du ju inte ha skrivit dessa bloggar överhuvudtaget då Kiliclaroglu bara snackar och inte gör/gjorde något konkret i tex parlamentet.

  Låt mig få ställa en fråga då:

  Tidigare så hade kupp makarna sin immunitet mot åtal skyddad i den turkiska konstitutionen. Detta är inte längre fallet vilket möjliggör för åklagare att väcka åtal mot tex Kenan Evren.

  Tycker du att det bra att detta juridiska skydd inte längre finns? Kan man betrakta det som ett fall framåt?

  • Det är inte av ondo, men jag tänker inte dansa segerdans förrän det går framåt rent konkret. Jag är inte juristen av oss två, men jag ser inte poängen med att börja dyrka en lag som på pappret öppnar för immunitet, medan preskriptionstider och verkligheten talar för att aboslut inget händer. Men ja, på pappret är det en kanoninsats. Politiskt saknar den heller inte betydelse.

   Skillnaden mellan AKP och CHP är att det ena är ett regeringsparti och det andra är ett oppositionsparti. Den skillnaden är grundläggande och jag tror att även du innerst inne kan förstå skillnaden utifrån förutsättningar. Har skrivit många gånger att CHP nu bygger upp förväntningar som de är illa tvungna att infria, det kommer att ställas höga krav den dag de ska omsätta sina visioner till praktik.

 5. Kompis, prata inte om att jag tar bort inlägg när du droppar dubbelpost innan jag har loggat in på adminsidan för att godkänna nya inlägg än. Om du väntar dig att jag ska sitta och vänta på dina inlägg för att snabbt publicera dem tar du dig själv på alldeles för stort allvar. Fräckt? Jag har inte tagit bort något inlägg. Prekär situation? Inte det minsta. Jag låter din dubbelpost tala för sig själv. Dessutom är det min privata sida där jag bestämmer själv vad som publiceras. Jag har inget som helst ansvar att publicera något alls, faktiskt. En bråkdel har försvunnit i WordPress’ system och mig veterligen har det bara varit vissa av mina egna inlägg från förra året. Mer än 99% av allt kommer upp ändå eftersom jag gillar öppenhet.// Ekim

  Skapligt fräckt att inte publicera en av mina kommentarer och sedan ändra sitt svar;

  Vore tacksam om du publicerade mina kommentarer i fortsättningen. Innan du svarar kanske du tänker igenom dina svar så slipper du att hamna i dessa prekära situationer.

  Det handlar ju inte om att vara tacksam Ekim, utan om att ta ställning för något som är positivt och ett steg i rätt riktning. Kuppen ägde rum för snart 30 år sedan och ända fram tills nu har kuppmakarna varit immuna mot åtal. Det är dom inte längre. Jag hade förväntat mig att du tagit ställning för de grundlagsändringar som nu gör det juridiskt möjligt att åtala kuppmakarna. Att det sedan inte har väckts åtal ger dig rätt att rikta kritik mot regeringen. Om inga åtal väcks och regeringen inte kan förklara sig så kan man självklart rikta kritik. Låt mig ta ett exempel på vad jag menar med att jag tycker att det var väldigt konstigt att du inte ens bloggade om dessa grundlagsändringar; Du har i flera blogginlägg skrivit om Kiliclaroglu och hans ”nya” CHP. Du har upplyst dina läsare om att det möjligen blåser förändringens vindar inom partiet. Men sedan Kiliclaroglu blev partiledare så har det ju bara varit snack och inget konkret har gjorts från partiet sida vad gäller tex kurdfrågan. I dessa blogginlägg hoppades du på att CHP under Kiliclaroglus ledarskap skulle bli mer vänster och demokratiskt. Enligt ditt resonemang så borde du ju inte ha skrivit dessa bloggar överhuvudtaget då Kiliclaroglu bara snackar och inte gör/gjorde något konkret i tex parlamentet.
  Låt mig få ställa en fråga då:
  Tidigare så hade kupp makarna sin immunitet mot åtal skyddad i den turkiska konstitutionen. Detta är inte längre fallet vilket möjliggör för åklagare att väcka åtal mot tex Kenan Evren.
  Tycker du att det bra att detta juridiska skydd inte längre finns? Kan man betrakta det som ett fall framåt?

 6. Ekim:

  Gött mos Ekim! Vi säger så!

  Jag har nu ringt till turkiska regeringskansliet och pratat med Erdogans medarbetare. Jag frågade om varför åtal ännu inte väckts mot Kenan Evren och hans hantlangare. Medarbetaren svarade med att regeringen inte kan ”beställa åtal” av landets åklagare (du som är statsvetare känner till ”seperation of powers”). Han berättade även att den turkiska åklagarkåren är full av individer som kallar sig för vänster och kemalister. Han bad mig att hälsa dig att en av dessa åklagare mer än gärna kan väcka åtal mot Kenan Evren.

  Den turkiska regeringen styr inte den turkiska åklagarmyndigheten. Denna är dessutom full av kemalister. AK P regeringen har gjort sitt, dvs banat vägen för åtal av kuppmakarna. Nu återstår att se om någon åklagare väljer att åtala dessa personer.

  När jag frågade honom om det inte fanns några demokratiska åklagare som kunde ta tag i det så tystnade han till en början. Sen berättade han en hemlis som jag nu vill dela med mig till dig..

  Åtal kommer, lagom till det kommande parlamentsvalet 2011.

  🙂

  • Man kan inte vara vänster i ordets rätta bemärkelse och kemalist. Sedan trycker vänstern, anhöriga till drabbade och demokratirörelsen på för att frågorna ska tas upp. Verkar likväl lönlöst. Familjen till en avrättad menade att ”Kenan Evren har regeringen bakom sig. De kommer inte att göra något emot honom”. Finns på länken
   http://www.cnnturk.com/2010/turkiye/11/23/kenan.evrene.dava.acanlar.umutsuz/597223.0/index.html
   När jag talade med Necdet Adalis och Erdal Erens advokater var de som sagt lika pessimistiska. Visst ligger preskriptionstiderna på 30 år? I sådant fall är det ju kört i Erdal Eren-fallet.

   Var framgångsrika resultat än kommer ifrån är det bra. Handlar om att inte släppa taget och luta sig tillbaka oavsett. Finns ett bra Herbert Marcuse-citat till detta, men jag sparar det till senare…

 7. Något om martyren för den turkiska demokratin. Det är en gammal kamalistisk tradition att avrätta barn. Ataturk gjorde samma sak med Sheik Rizas son efter att Dersim upproret slagits ned.

 8. Ekim Caglar:

  Du länkar till Aydin Dogans media. Aydin Dogan är som bekant en av Turkiet största oligarker vars media i snart 9 år skrikit efter militärkupper.

  Du menar alltså på fullaste allvar att regeringen står bakom Kenan Evren trots att man gjort det möjligt att åtala honom. Det går inte ihop i min värld. Kenan Evren är en hatad man i Turkiet av såväl vänster, turkisk extremhöger och kurder. Regeringens grundlagsändringar syftar även till att rensa ut åklagare och domare som drivs av sin kemalistiska ideologi när man åtalar och dömer. Vad jag vill få sagt är att kemalisterna (som betecknar sig som vänster/socialdemokrater) idag utgör majoritet inom åklagarmyndigheten. I denna myndighet finns även högt uppsatta aleviter. Varför tror du inte att dessa åklagare väcker åtal mot Kenan Evren?

  Oavsett vad regeringen gör så kan vissa grupper i Turkiet inte acceptera det. Regeringen har genom parlamentet gjort det möjligt att åtala kuppmakarna och man styr inte den turkiska åklagarmyndigheten.

  Att du länkar till en sida där en anhörig till offren påstår att regeringen stödjer Kenan Evren lägger jag ingen vikt vid. Det finns personer i Turkiet som kallar sig vänster och som lidit under kuppen, men som idag öppet bjuder in den turkiska militären till att ”kuppa” bort AK P regeringen.

  Det fundamentala frågan är varför ingen åklagare väcker åtal mot tex Evren. Om det kan visas att regeringen står bakom detta så är din kritik befogad. Annars finns det kanske andra förklaringar..

  Det råder en menatlitet bland regeringsmotståndarna i Turkiet som innebär att allt som regeringen gör, oavsett om det är bra eller dåligt, så skall det avfärdas och kritiseras.

  En förundersökning har dessutom redan inletts Ekim;

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/8008574/Turkey-coup-leaders-under-threat-of-prosecution.html

  Och så här sade Kenan Evren innan de anatolianska folken röstade för grundlagsändringarna:

  ‘I will commit suicide’ rather than be prosecuted, ’80 coup leader says

  http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=1980-coup-leader-says-he-rather-commit-suicide-than-be-prosecuted-2009-06-26

  Var är det som skon klämmer Ekim? Är det att ex ex slamister och gamla vargdyrkare som idag demokratiserar Turkiet ?

  • Jag spekulerar inte alls i huruvida citatet avspeglar hur den politiska verkligheten ser ut. Menar bara att det finns de som har olika tolkningar. Exakt alla bokstäver i Dogan-medierna är inte nödvändigtvis felaktiga, för övrigt.

 9. Glömde att berätta en sak gällande Kenan Evren. Han kommer att kallas till förhör men sedan släppas pga sin höga ålder- lagom till parlamentsvalet 2011.

  Fina fisken va?

 10. Ekim:

  Husarrest låter bra. Turkiet har redan åklagare som likt Garzon jagar kuppfantaster inom det militära. Jag tänker på Ergenekon utredningen..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s