Fritt fram för övergrepp på studenter vid Istanbuls universitet

Inom kort åker jag till Istanbul igen. Förutom fotboll, besök hos diverse tidningar och litteraturjakt vid İstiklâl Caddesis  bakgator ser jag främst fram emot det där härliga lunket, som artisten Suavi fångar in komplett i sin låt Şimdi İstanbul’da olmak vardı (Nu kunde man ha varit i Istanbul). Det kan handla om att äta på sin favoritrestaurang, läsa sin tidning på det skönaste haket eller att promenera i de områden som i Istanbul alltid har en unik karaktär och historia.

För egen del handlar det dessutom om att gå till en av de platserna av störst betydelse för mig. Under en tid kommer jag varje dag att gå förbi platsen där marxisten Taylan Özgür mördades vid Beyazıt-torget.  På andra sidan ligger Istanbuls universitet, som mitt under brinnande ’68-kamp ockuperades och blev en viktig plats för studenternas och arbetarnas protester. Det är nog inte bara för att min egen pappa deltog i protesterna som jag får den där speciella känslan när jag går där, jag är överhuvudtaget fascinerad av alla platser av historiskt värde på detta sätt. Således är de nya lagarna som gäller studenterna vid Istanbuls universitet extra intresseväckande för egen del.

Domstolsbeslutet har redan kommit. Nu har polisen fått ett specialtillstånd att genomsöka studenternas väskor, fordon och privata dokument vilken tid som helst på dygnet, var som helst på universitetsområdet. Beslutet togs på begäran av universitetsledningen och gäller fram till 20 november 2011.

Juriststudenten Eren Can har överklagat. Hans förklaring är att ”beslutet går emot sekretesslagarna och universitetens autonomi” och anklagar lagen för att andas fascism. Invändningar har även kommit från Istanbuls advokatsamfunds ordförande Ümit Kocasakal och fackförbund som Eğitim-Sen. Studenter kommenterar det nya regelverket som ”oacceptabelt” och att detta är ”ett förtryck”. Att denna paternalism ”i preventivt syfte” kanske är främst inriktad på att kunna trakassera den växande vänstern vid landets universitet är en av spekulationerna nu, och även om så inte är fallet rörande motiven är det ett kränkande projekt som inte går i enlighet med rättsstatens principer, enligt bedömare.

Även på annat håll är universiteten omdiskuterade. I Turkiet pågår debatten om det så kallade YÖK-systemets vara eller icke vara. YÖK, Yükseköğretim Kurulu, betyder Rådet för högre studier och är en kvarleva från militärjuntans 1982-konstitution. Enligt denna modell garanteras frånvaron av autonomin vid landets universitet. En handplockad, politiskt färgad elit bestämmer allt av värde för universiteten, kort sagt. Ämnet har kommit att bli oppositionella CHP:s hjärtefråga och partiledaren Kemal Kılıçdaroğlu missar aldrig ett tillfälle att kritisera YÖK:s fortsatta existens, medan även regeringen har börjat inse absurda med detta system.

Men man kan helt enkelt konstatera att vi nu har backat två steg när vi väntade på ett steg i progressiv riktning för att slippa trakasserier av studenter i Turkiet.

8 reaktioner på ”Fritt fram för övergrepp på studenter vid Istanbuls universitet

 1. Ekim:

  Varför fick YÖK för sig något sånt helt plötsligt?

  Det finns ingen växande vänster vid landets universitet. Det finns ingen vänster överhuvudtaget. Vad som finns är ett gäng tjejer och killar som skriker högt, kastar ägg och viftar med röda fanor.

  Hur orkar du skriva så mycket om något som inte finns? Växande vänster vid landets universitet. Vilken tomtenisse som helst fattar att YÖKs beslut har och göra med att en del studentgrupper på sistone visat sig beredda att använda våld under demonstrationer. Idag kastar dom äggar, imorgon kanske stenar och dagen efter det bensinbomber.. Man får hålla styr på busarna i dessa känsliga tider i Turkiet.

  • Regelbundna protester gör ont, I guess. Antar att det inte finns någon växande vänster vid universitet i Italien, Grekland eller Storbritannien heller. Händer ju grejer jämt annars. http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/iude-formasyon-eylemi-haberi-37439

   Vidare vet jag inte om detta kan tillskrivas YÖK alls. Det är IU-rektorn som har bett om undantagsreglerna för universitetet, enligt min efterforskning. Tror inte att YÖK har behövt kopplas in.

   Kul att se att man år 2010 fortfarande stöter på folk som inte har dragit lärdom av ett förflutet som innefattar fascism. Äggkastningarna och de stora protesterna mot Erdogan var i Ankara, vid ODTU. Protester har också skett vid Dolmabahce visserligen, men att redan nu ursäkta auktoritära inslag är ju inte direkt fräscht. Samma gamla högerspöken.

 2. Ekim:

  Regelbundna protester gör inte ont då det inte är fråga om några regelbundna protester, utan om ett gäng snorisar i åldrarna 18-25 som skriker, kastar ägg och slåss med polisen. Regeringen hindrar inte vänstern från att protestera och demonstrera. Däremot är man rädd för att den turkiska djupa staten ska utnyttja dessa marginaliserade grupper för sina egna syften. Tänk om dessa arma själar kastar bensinbomber nästa gång och någon dör? Avfärda nu inte regeringens teorier om att Ergenekon kan ha ett finger med i spelet. En stor anledning till att den turkiska vänstern aldrig kunde uppnå enighet är pga contra gerillans medlemmar arbetade för att splittra och dela in den turkiska vänstern i olika fraktioner. Tom på Taksim platsen 1977 bråkade olika fraktioner med varandra.

  Jag tycker att dessa protesterande vänstergrupper är fascistiska. Det är dessa som kastar ägg på folkvalda politiker och hindrar dom från att ge uttryck för sin åsikter under konferenser på unis etc.

  Tänk dig om dessa vänstergrupper skulle ordna en konferens om AK Ps neo-liberala politik som säljer ut fosterlandet till elaka och illasinnade utländska kapitalister. Även allmänheten är inbjuden till konferensen. Jag som hatar kommunister och vill privatisera allt av värde i Turkiet samlar likasinnade och går på konferensen. Just som konferensen drar igång så hindrar vi det fria ordet genom att skrika, svära och kasta ägg på panelen.

  Vad hade du kallat detta Ekim? Jag tror att du hade kallat det för fascism. Varför är det inte fascism när vänstergrupper gör sånt här i din värld?

  Det kan vara bra att tomtarna som i ideologins namn vill skapa anarki är medvetna om att dom kan få besök av polis. På så vis minskas risken för att äggen ersätts med brandbomber.

  Enligt en ny undersökning skulle AK P kamma hem hela 48,5% av rösterna om val hölls idag..

  Något annat måste till för hota AK Ps ställning..

  • Du bortser helt enkelt från det regelbundna förtrycket. Och du ursäktar att den utökas genom konstiga teorier, som är just… teorier. Bra att du talar i klartext, dock.

 3. Ekim:

  Vad skulle du kalla mig om jag och mina anti-kommunistiska vänner genom skrik, glåpord och äggkastande skulle stoppa en konferens där du ingick i panelen?

  Detta är exakt vad din sk vänster har sysslat med på universiteten i Turkiet på sistone. Jag tycker att det är fascism. Vad tycker du?

  • Det är en grupp människor vars politiska rättigheter som studenter har krossats flera gånger och som krossas dagligen genom YÖK:s existens. Det om något är väl fascism om vi nu ska förklara vad begreppet innebär. Det är en kvarleva från en fascistisk junta. Att man inte får gehör leder till protester – och oavsett vad man tycker om äggkastning så är det civil olydnad på sin höjd i mina ögon. T.o.m. tårtattacker på politiker är ju klart större säkerhetsrisker i jämförelse. Sen leder det ingenstans att kasta någonting, men det är en annan femma. Inget jag tycker om.

   Vidare har regeringen tillgång till samtliga av landets tribuner. Det handlar inte om att tysta regeringen, för så naiv kan ingen vara. Regeringen hörs och syns mest oavsett. Så det man gör är att protestera på sitt område, via sina egna arenor. Fascism handlar om att kuva och förinta, inte om att försöka vara den kraft som kämpar mot berövandet av demokratiska rättigheter. Och jo, vänsterns möten störs också, trots att man inte har ett direkt inflytande över den politik som förs.

   Och några kastade ägg på andra platser… om det räcker för att försvara att människors privatliv kränks på Istanbuls universitet, då finns det en tydlig skiljelinje i diskussionen i alla fall.

 4. Oavsett vad du bifogar är det för lågt att kalla någon (mig) för ”revolutionär hund”. // Ekim

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s