Beckhamkritik utan självinsikt

Sportbladet skriver om den kritik som riktas mot David Beckham efter att denne har tagit kontakt med Tottenham för en eventuell hemresa och fortsatt karriär i Premier League. LA Galaxy-supportrar uppges vara rasande och har reagerat med kommentarer som:

Hur skulle det vara om den här själviska grisen skulle spela åtminstone hälften av matcherna under säsongen vid något tillfälle under sitt kontrakt

Och

Tänk om han kunde visa vår klubb lite engagemang och tänk om någon i Galaxy hade stake nog att säga ”Nej, du har ett kontakt!”

Klart berättigade frågor till en spelare som tjänar stora pengar i deras klubb, naturligtvis. Problemet är bara att det är supportrar i en fotbollsliga vida känd för sin plastiga syn på fotboll. Nyligen berättade Fredrik Ljungberg om att han lämnar MLS delvis på grund av frånvaron av passion för fotboll i USA (välkommen till underbara Celtic!) Läktarkulturen är obefintlig i MLS. Klubbarnas rötter och traditioner är obefintliga. De duktiga spelarna utifrån kommer antingen för pengarna eller för äventyret och därför är deras klubblojaliteter naturligt nog obefintliga. Således lider Beckhams kritiker i USA av en dålig sjukdomsinsikt om hur kommersiell deras liga är ur många perspektiv.

Den allra värsta formen av sport är när allt är business. Fotbollen i Europa är på väg att nå sin fulländning, men kampen mot den moderna fotbollen fortsätter. Än så länge har kanske NHL-hockeyn de mest egendomliga (och effektiva) reglerna för att kunna sudda ut kvarlevorna av den gamla passionen i sporten. Klubbar kan flyttas till andra städer med större potential att tillgodose ägarnas intressen. Spelare kan utan förvarning bytas till andra klubbar eller skickas till farmarlag. Och ett system man även har fört över till fotbollen är att klubbarna draftar spelare, det vill säga att de plockar ut talanger i tur och ordning och får ensamrätt på att värva dessa. Kom igen, det är en liga som relativt nyligen har gått ifrån systemet med löpande straffar. Går det att ta den på allvar? Dessutom, de kallar inte ens fotboll för football utan för soccer.

Beckham sticker från en fotbollsliga som påminner om landets hockeysystem i en miljö där plast går före kultur. Han gör det på ett dåligt och jag är inte särskilt förtjust i honom. Och all respekt för enskilda supportrars passion, men vilka är Los Angeles Galaxys supportrar att ifrågasätta Beckham så länge klubben är en del av en liga som MLS?

2 reaktioner på ”Beckhamkritik utan självinsikt

  1. Pingback: Beckhamkritik utan självinsikt « Ekim Ça?lar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s