Subversivt protestdrickande i Turkiet

Den senaste tiden har varit påfrestande för turkiska alkoholkonsumenter. Skattehöjningen på alkoholhaltiga varor har ökat priserna enormt och det rapporteras till och med att apoteksvaror innehållande alkohol beläggs med restriktioner.

Den allt mer konservativa synen på alkohol har även drabbat sportvärlden. Ett av Turkiets mest framgångsrika basketlag genom tiderna, Efes Pilsen, kan bli tvungna att lägga ner verksamheten eftersom ölsponsporens namn gör att klubben påverkas av nya

Protest, demonstration, revolt

Protest, demonstration, revolt

alkohollagar.

Det är bara att lägga ihop 1 + 1. Till och med kapten Haddock fick anpassa sig, genom att fimpa cigaretten, för att anpassa sig till det mer moraliskt riktiga Turkiet. Så det är inte bara människor som får se sin frihet att bruka alkohol och tobak begränsas, även seriefigurer drabbas.

Ni kan röra vad ni vill, men inte folks raki eller Efes. Nu är det dock nog.  Men glöm alla trista demonstrationer där du antingen får stryk av polisen eller möts av likgiltighet i massmedier. Visserligen är budskap som ”budgethål kan inte fyllas med alkohol” fyndiga, men det krävs något som mobiliserar massorna.

Det är där Facebook-eventet ”Vi dricker för AKP”  (AKP’ye içiyoruz) dragits igång, med snart 100 000 deltagare på bara några timmar. Målet är att dricka alkohol den 29 januari i protest mot högerregeringen AKP och den konservativa alkoholpolitiken. Plats? Där det finns alkohol. Således kan vi dricka för Turkiets räkning även från Sverige.

Den bästa av två världar möts – aktivismen består helt enkelt i att njuta av alkoholhaltiga drycker. Låt oss alla skåla den 29:e januari.

Uppdatering! Det ursprungliga eventet lades ner av okänd anledning, men kampanjen fortsätter via denna nystartade sida. Drygt 100 000 deltagare försvann, men det är bara att samla alla krafter igen. Här finns också en fanpage till stöd för kampanjen och i denna artikel nämns den.

Uppdatering 2! Sidan har nu visat sig styras av regeringsvänliga som snabbt har ändrat namn på eventet till ”vi som ska rösta på AKP”. Smart drag att lura så många alkoholentusiaster. Mindre smart är att man har varit direkt delaktiga i att mobilisera alkoholkonsumenter som ändå går in för att dricka den 29:e!

4 reaktioner på ”Subversivt protestdrickande i Turkiet

 1. Ekim:

  Detta var det mest populistiska blogginlägget du skrivit på länge. Det är inte fråga om några förbjud utan om harmonisering av Turkiets alkohollagar med dom som gäller för EU.

  Antar att kommunisten Ekim Caglar inte skulle ha något emot om tobaksjätten Philip Morrison International köpte upp Hammarby och bytte klubbens namn till Marlboro FC. Här är regeringens svar på era falsarier:

  Alcohol ban claims grossly untrue, says Hüseyin Çelik

  http://www.todayszaman.com/news-232308-alcohol-ban-claims-grossly-untrue-says-huseyin-celik.html

  I Turkiet kan du köpa 40% sprit under dygnets alla timmar och i vilken kiosk eller livsmedelshandlare som helst.

  Åldern för att handla alkohol är 18 år.

  Seriöst, finns det inte viktigare saker att skriva om när det gäller Turkiet än detta?

 2. Ekim:

  Jag har nog gjort det! Trodde faktiskt du var seriös. Kan du inte blogga om något skojigare? Det händer ju så mycket action i det där landet varje dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s