18 år har gått sedan journalistmordet

Den 1 februari är det exakt 32 år sedan Abdi İpekçi mördades av den djupa staten. Redan idag minns vi en annan mördad journalist, Uğur Mumcu, som gick i İpekçis fotspår genom att avslöja oegentligheterna och terrorn skapad av den antikommunistiska kontragerillan. 18 år har gått sedan Mumcus bil sprängdes och en av de mest pålitliga progressiva krafterna inom journalistkåren tystades. På något annat sätt hade det inte gått. Trots tortyr under 1971-juntan och hot genom hela sitt yrkesliv vek han aldrig ner sig.

Än idag vet man inte med säkerhet om vem som ligger bakom dådet. Det har ryktats om CIA, JITEM, den djupa staten/Ergenekon och islamistgrupper – Mumcu granskade själv alla dessa mörka krafter. Kanske var det en kombination av flera. Men förlora gjorde vi oavsett. Och det var inte bara hans närmaste som förlorade, utan alla som ville att Turkiet skulle vara en modern, sekulär och demokratisk stat.

9 reaktioner på ”18 år har gått sedan journalistmordet

 1. Jag tror att Ugur Mumcu mördades för att han var på väg att avslöja djupa statens samarbete med PKK.

  • Är allt fortfarande svart-vitt? Har i mängder av texter dissat CHP och när det väl finns något positivt att skriva om vad någon säger så gör jag förbehåll. Ganska enkelt.

 2. Ekim:

  Varför brusa upp sig? Jag undrade bara när nästa mysblogg kommer om mysfarbrorn Kiliclaroglu och hans CHP?

  Nej, det är inte svart-visst, utan brunt-vitt. CHP är ett brunt parti som döljer sig under en röd burqa. Jag är övertygad om att en socialist som du vill att CHP sparkas ut ur socialist internationalen. Har jag rätt?

  • Jag är nog för lite sosse (och CHP med…) för att ta Socialistinternationalen på allvar. Problemet är att jag är kritisk från vänster, medan CHP fortfarande är höger om en klassisk socialdemokrati. Håll dig gärna till ämnet i inlägget nästa gång. I annat fall är du även välkommen att maila frågor.

 3. CHP är ett rasistiskt parti som ser militärkuppar som det enda vägen att gripa makten.

  Enligt Ugurs M:s bror(som är högt uppsatt inom Dogu Perinceks Arbetarparti) hade Ugur Mumcu varit medlem i Perinceks parti om hade levt idag. Vad tycker du om det uttalandet? Som bekant är Dogu Perincek åtalad för medlemskap i Ergenekon.

  • Förstår att folk försöker att berika sig på Ugur Mumcus goda rykte. Det är ett sätt att legitimera ett parti som är precis så chauvinistiska och ”djupa” att de behöver all hjälp de kan få. Varför ta det på allvar?

 4. Ekim: Om Ugur Mumcus biologiska bror hävdar något sådant så kan man ta det på allvar. Att den djupa staten tog livet av Ugur Mumcu bekräftar din beskrivning av honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s