Saker jag inte förstår och personer jag verkligen gillar

Vad anledningen till misshandeln av en av de största turkiska författarna i modern tid är? Ett uttalande som konfronterar en mörk historia, naturligtvis.

En miljon armenier och 30 000 kurder har dödats i det här landet”, sa Orhan Pamuk i en intervju 2005.

Det räcker för att få dryga böter. Hade jag inte redan haft alla böcker av Orhan Pamuk hade jag köpt dessa i ren protest nu.

Och på tal om kända offer under paragraf 301; en ny animerad film om den mördade journalisten Hrant Dink, där berättarrösten är hans frus, har premiär under Istanbuls filmfestival i april.

Två personer som förtjänar all respekt. Två personer som i breda progressiva kretsar är väldigt uppskattade i Turkiet. Men de är också två personer som ständigt motarbetas av en skara nationalister, trots att den ena till och med är död.

5 reaktioner på ”Saker jag inte förstår och personer jag verkligen gillar

 1. Och anledningen till domen är att lirarna som styr Regeringsrätten i Turkiet pressade domstolen. Dessa stollar är lierad med Kiliclaroglu. Andra stjärnor som agerar CHPs lakejer sitter i den turkisk Författningsdomstolen.

  • Det råder inga som helst tvivel om att CHP fortfarande innehåller en rad ortodoxa kemalister. Därför var Kemal Kilicdaroglus uttalande häromdagen, om just paragraf 301, intressant. Alla partier har mycket att bevisa just nu. Fler borde svära i kyrkan.

   There should be no restrictions on the freedom of expression. All existing restrictions are
   obtrusive and should be removed. At the same time, what we do should be consistent with the
   provisions of the Statute of the Council of Europe and the precedents set by the European
   Court of Human Rights. Today, there are tremendous pressures over the freedom of
   expression and the media. Everyone fears that their phones are tapped and that they are being
   listened to. We are definitely going to see that all these shameful practices cease. We will
   raise the standards of freedom of expression to the highest possible level. This applies to
   Article 301 too. Freedom of expression is a quintessential parameter of democracy.

   Klicka för att komma åt kemal%20kilicdaroglu%20interview.pdf

 2. Kiliclaroglu har ju bjudit in ultra-nationalister som sitter häktade för medlemskap i Ergenekon till partiet. Kan du ta en sådan persons uttalande på allvar? Kiliclaroglu är väl en fascist som öppet stödjer en organisation som Ergenekon (derin devlet/djupa staten)? Flera av Ergenekon tomtarna som är åtalade idag hetsade bland annat mot Hrant Dink och Organ Pamuk med stöd av 301.

  Ja, Kiliclaroglu är intressant på många sätt. Hans far är en kurd men han har inte sagt ett pip om kurdfrågan sen han kom. Hans mormor är armenier och inte har sagt något om religiösa minoriteters rättigheter i landet heller. Och så är han alevit också. Vad har han sagt om aleviterna och deras situation i Turkiet? Svar: NADA… En dag gick hans närmasta partiman ut och flaggade för ett stopp av diskrimineringen av förtrycket av turkiska kvinnor som bär slöja. Dagen efter tog man tillbaka allt.

  istället kommer han med det ena populistiska uttalandet efter det andra.

  • CHP innehåller folk från i princip alla politiska läger just nu. Alltifrån tvättäkta fascister till ärliga liberaler, socialister och konservativa. I mångt och mycket är det en dåligt underbyggd triangulering som drivs igenom. Personligen tror jag att Kilicdaroglu är betydligt mer demokratisk än partiets högerflank. Så jag håller med om problembeskrivningen, men skulle knappast beskylla enbart honom för att partiet innehåller en massa idioter. Däremot så tolererar han uppenbarligen för mycket. Tyvärr finns det partier i Turkiet där man inte kan bortse från ett högerextremt läger, i CHP har detta byggts upp i decennier. Och den där soppan där djupa staten kan representeras på vallistor är direkt vidrig. Det har ju börjat talas mer och mer öppet om att Ergenekon-flanken medvetet kan tänka sig att sabotera CHP:s valrörelse (genom någon form av maskning) för att kunna göra sig av med Kilicdaroglu och bli ett parti där de själva styr till 100%. Om så blir fallet blir partiet ännu värre, som under Baykal.

   Och på tal om Ergenekon-nissar; de har startat en egen valrörelse där de allra värsta kuppivrarna ställer upp som oberoende kandidater http://www.youtube.com/watch?v=2yxVUWCjr24

   Just kurdfrågan var väl inget bra exempel du tog annars. En som Sezgin Tanrikulu, som i decennier har kämpat för kurders rättigheter, har fått en central position (handplockad av KK) för att tala mer öppet om kurdfrågan och en så kallad kurdrapport likt SHP:s progressiva dokument för 20 år sedan har väl redan kommit? Det är mer än jag hade räknat med med tanke på att nationalisterna fortfarande är en maktfaktor. Det har till och med hörts enstaka röster från CHP-toppen om att Öcalan bör sitta i husarrest istället för fängelse o.s.v. Dessutom driver man en linje där man öppnar för undervisning på kurdiska i skolorna. I sådana områden märks inte extremhögerns inflytande i lika stor utsträckning i alla fall, men det är ju ett parti utan någon samlad ideologi för tillfället.

   I samma dokument som i det förra inlägget återfinns också tydliga uttalanden om att religiösa (läs sunnimuslimska) skolundervisningar bör vara frivilliga. Det är ju ett av aleviternas huvudkrav och gynnar andra religiösa minoriteter också. Alla får en bit av kakan, men det är knappast hållbart på sikt.

 3. Ekim:

  Det kanske finns hopp då. Men varje gång Kiliclaroglu tar ett steg framåt så är han snabb med att ta 2 eller 3 steg bakåt igen. Man blir tokig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s