Varför det smärtar den 6 maj

Deniz Gezmiş (f. 1947 – d. 6 maj 1972)
Yusuf Aslan (f. 1947 – d. 6 maj 1972)
Hüseyin İnan (f. 1949 – d. 6 maj 1972)

Därför. Särskilt känslosamt är det i år på grund av Halit Çelenks bortgång häromdagen. Çelenk var de tre revolutionärernas advokat och en mycket omtyckt figur i vänsterkretsar i egenskap av försvarare av de aktivister som kom att hängas den där dagen för exakt 39 år sedan.

Läs gärna EMEP:s artikel från 2009 som beskriver historien om de tre avrättade.

24 reaktioner på ”Varför det smärtar den 6 maj

  • Alla önskar nog att organisationsfriheten var så stark att folk slapp behöva genomföra sådana aktioner (rån) för att demokratisera Turkiet. Synd att det krävde ett högt pris att vara antifascist.

   Och mördare? Var fick du det ifrån? Antar att du kan belägga det.

   Trodde att du som sysslade med juridik skulle uppehålla dig vid hängningen av tre ungdomar. Detta genomfördes under en fascistregim. Verkar inte vara några frågetecken där. Gillar att du bekänner färg dock. Hehe.

   Vill passa på att poängtera för icke-turkiskspråkiga att din ordlek för att håna en hängd person är ett lågt tilltag.

 1. Ekim: Det var inte snällt skrivet. Jag har vid flera tillfällen här på din blogg fördömt den kemalistiska militärens juntor, tortyr av oliktänkande och avrättningar av inte bara kommunister/revolutionärer utan även nationalister (något du inte gjort). Vad jag har svårt att ta till mig är den här kulten kring personer som Deniz Gecmiz. Folk har stark sympati för revolutionärer och nationalister som torterades eller tom avrättades, men glömmer att det dom sysslade med inte var speciellt konstruktivt. Vad åstadkom denna Deniz Gecmiz förrutom att råna nån mack och kidnappa fyra amerikanska soldater i anti-imperialismens namn? Bidrog han på det akademiska planet till den marxistiska diskursen kanske? En rad personer som idag hjälteförklaras bland vänsterradikala och nationalister var inget annat än mördare. Man sprang runt och tog livet av varandra och banade vägen för den kemalistiska militärens kupp.

  Idag är många ”anti-fascister” (gamla revolutionärer) militarister och kuppfantaster. För vilket parti ställer DISKs ordförande Suleyman Celebi (som du lovordad här på din blogg och har en personlig relation med) upp inför det kommande valet?

  Svar: CHP.

  Trist att Deniz Gecmiz avrättades. Lika trist var det att en massa ulkucus/nationalister avrättades senare.

  • De du kallar för militarister och kuppfantaster finns, det är jag den förste att skriva under på. Det är dem vi kallar ulusalci (nationalisterna) – och de motarbetas av en demokratisk vänster. Att Celebi använder CHP som en plattform kan man tycka vad man vill om, men att någon gång ha varit medlem i CHP eller ställt upp på deras lista gör en inte till kemalist per automatik. Är bara glad när sådana som Celebi retar gallfeber på auktoritära och nationalister inom CHP. Ledsen att behöva nyansera den bilden. Se även t.ex. partiet HEP, enskilda kurdiska ledamöter från förr eller enskilda progressiva i partiet idag.
   Vidare. Personligen tycker jag att det är en skam att personer som Dogu Perincek och partier som Isci Partisi kallar sig vänster, men det den riktiga vänstern i sin tur gör är ju att aktivt motarbeta dessa jönsar. Behövs bara att man läser på vari skiljelinjen går för att förstå vad det handlar om. Fråga vänsterfolk i Turkiet vad de anser om t.ex. kuppvännen Tarik Akan så ser du hur hatade de är.

   Har för mig att jag har sett dig stava rätt till Deniz Gezmis tidigare. Istället för att, som här, stava fel så att betydelsen blir ”förflutet” istället för ”reste” som det egentligen är. Andra gången jag påpekar det nu – förutom otaliga inlägg om honom. Ville bara förklara varför jag är övertygad om att ditt förra inlägg enbart var tänkt som ett hån. Dessutom undrar jag fortfarande om du hade några belägg för att Deniz var mördare.

   Sedan. EMEP:s artikel i mitt inlägg ger en någorlunda hyfsad bild av varför Gezmis och hans vänner är så viktiga symboler för vänstern än idag. Länkade samma artikel förra året.

   I övrigt rekommenderar jag att man kan läsa Harun Karadeniz, Mahir Cayan, Mihri Belli, Ibrahim Kaypakkaya eller t.ex. Hikmet Kivilcimli för att lära sig mer om det marxistiska tankegods som utvecklades under slutet av 60-talet och början av 70-talet. Gärna med fördjupning om fejderna i FKF och TIP för att få förståelse om ideologiska strider. Oguzhan Muftuoglus senaste, Bitmeyen Yolculuk, är också bra att ha på fötterna när man ger sig in i diskussioner om vänstern då. Finns massor av kortare handböcker och artiklar också som finns att köpa lite varstans i Turkiet.

 2. Spännande resonemang du för! Bara för att man ställer upp för Lega Nord eller Sverigedemokraterna så behöver man inte vara fascist eller rasist. Har du aldrig frågat dig varför Kiliclaroglu (som låter misstänkta kuppmakare ställa upp för partiet) har gett tummen upp för denna Celebi? Och varför fick inte Ufuk Uras vara med? Vad skiljer Ufuk Uras från denna Suleyman Celebi?

  Dey var inte min avsikt att håna Deniz Gezmis. Jag är svag i det turkiska språket eftersom jag lärde mig det efter 2005. Jag råkade vara lustig utan att vara medveten om det. Lite kul när jag tänker på det. Man talar inte nedvärderande om döda.

  Undrar vad Deniz Gezmis hade sysslat med om han levat idag. Vi vet ju vad din gode vän Celebi gör. Jo, tar plats i CHP som är representanter för storkapitalet i Istanbul (TUSIAD) och den kemalistiska eliten.

  Jag saknar ryggrad i den turkiska vänstern!I såväl den turkiska som kurdiska.

  • Helt rätt. Alla i Lega Nord är inte fascister. Inte heller i SD. Däremot så är det partier som alla vettiga alltid ska kritisera när de för en rasistisk politik. Precis som de progressiva i CHP får stå ut med efter valet om de spårar ur och tar tillbaka sin nu förda kurdpolitik. En viktig bedömningsgrund är att se hur pluralistiska partierna är. CHP har folk från alla håll och kanter idag. SD och Lega Nord har det inte i samma utsträckning, mig veterligen. De är snarare fåfrågepartier. Därför är det även svårt att beskriva AKP som fascistiskt trots att de har en del mörka inslag: http://2011-genelsecimleri.com/?secim-haberleri=110&habas=ulku-ocaklari-eski-genel-baskani-ak-partide .

   Det är för övrigt inte Kilicdaroglu som ensamt väljer ut kandidater. Däremot så är det en rejäl tabbe att det inte förhindrades. Alternativet är dock att vara lika auktoritär som Baykal. Alla vet ju att det äldre gardet av militarister och ultranationalister fortfarande finns, om än i mindre utsträckning än tidigare. Ufuk Uras? Han tillhör ju EDP och de ställer sig bakom oberoende kandidater. Vad har det med CHP att göra överhuvudtaget?
   Noterbart med Celebi är att han redan i presskonferensen när han tillkännagav sitt avhopp från DISK och bekräftade sin kandidatur på CHP-listor beskrev ett projekt där han faktiskt står långt ifrån sitt nya parti ideologiskt. Han lyfte fram sitt eget syfte, att lyfta in arbetarrörelsen i parlamentet snarare.

   För att återgå till ämnet. Som sagt, är ganska säker lyckats stava rätt till Deniz Gezmis tidigare. Dessutom har du själv de rättstavade exemplen i mina inlägg. Tvivlar på din förklaring och anser fortfarande att du medvetet hånar. Köper helt enkelt inte ditt resonemang. Sedan undrar jag fortfarande om du hade belägg för att Gezmis var en mördare.

   Du saknar en vänster som gör precis som AKP vill. Det är där skon klämmer.

 3. Ekim:

  Det fanns en radda av mördare i den revolutionära vänstern i Turkiet under 70 och 80-talet. Syftade inte specifikt på att Gezmis var en mördare.

  Man behöver inte vara en raketforskare för att förstå att Ergenekon tillsatte Kiliclaroglu som partiledare för CHP. I Kiliclaroglus CHP har vi inte bara militarister, kuppmakare, kurdhatare och socialister som Celebi, utan även en högerman som Suleyman Demirel. Mannen som du kritiserar i ett blogginlägg längre ner. Alltså vad är det som du sitter och försvarar egentligen? CHP är ett parti som öppet försvarar Ergenekon. Vad i Odens namn gör en demokrat i ett sånt parti?

  Vad gäller Ufuk Uras så har CHP, till skillnad från Celebi, aldrig varit ett alternativ. Där har vi uppenbarligen en man med ryggrad.

  Hur kan jag sakna något som inte existerar? Hoppas verkligen inte du kallar CHP för vänster. CHP representerar oligarkerna inom TUSIAD och den kemalistiska eliten. AK P är mer vänster än CHP. 2002 när partiet kom till makten levde över 19 miljoner turkiska medborgare i fattigdom/under existensminimum. Den siffran är nere på 12 miljoner 750.000 människor. AK P är partiet som plockar de fattigas röster.

  Det kan inte magdansösen Kiliclaroglu och hans förbund med apoisterna i BDP ändra på.

  Jag saknar en demokratisk vänster!!

  Enligt min religiösa övertygelse talar man inte nedvärderande om döda.

  Vilket parti stödjer Ekim i det kommande valet då?

  • Varför hyllar du en mördare och rånare? Vad gjorde Deniz Gecmis som var så bra?” – Citerar dig. Det var ingen allmänt hållen åsikt du hade. Det var riktat mot en specifik person. Finns fortfarande ingen trovärdighet i det du skriver.

   Jag kan inte svara mer ingående än med mina tolkningar valtaktiska samarbeten. Med en parlamentsspärr på tio procent har en del demokrater bitit i det sura äpplet och ställt upp för CHP. Jag kan bara önska dem lycka till, för det är inget jag själv skulle göra. Räcker det så? Har konstaterat många gånger att CHP har allt möjligt i leden.

   Ufuk Uras, ja. Han väljer att bli partiledare i EDP istället. Jag vet inte mer om hur han har resonerat, men eftersom han heller inte har en bakgrund i SHP som Celebi har så tror jag inte heller att det var ett alternativ. Han väljer att skapa ett genomsocialistiskt alternativ, medan Celebi försöker att köra sin socialistlinje i parlamentet via CHP-listor. Dessutom var nog Uras knappast attraktiv för ett CHP som i nuläget gör vad som helst för att få röster. Celebi är mer folkligt förankrad.

   Jag respekterar din tro och dina moraliska principer. Säger det inte för att raljera, men vill du så kan jag redigera bort alla dina svordomar i tidigare kommentarer i mina tidigare inlägg.

   Det här inlägget handlar inte om vad jag ska rösta på. Hade röstat på ÖDP om de hade fått ställa upp. Nu vet jag inte.

 4. Ekim:

  Svordomar? Publicerar du kommentarer där folk svär? Jag har inte svurit, utan endast givit uttryck för mitt kemalist/apoist och kommunist förakt. Jag hatar inte kommunister, men föraktar kommunismen som ideologi. Det hoppas jag är ok!

  Deniz Gezmis rånade en mack och kidnappade tre amerikaner och hängdes sedan av samma kupp-makar mentalitet som CHP stödjer år 2011. Jag antar att du håller med såvida du inte avfärdar Ergenekon utredningens som falsarier (något som Kiliclaroglu gör). Vad tycker Celebi i frågan? Förnekar han existensen av djupa staten i Turkiet?

  Är man demokrat så tar man inte plats i ett parti som CHP. Din vän Celebi ska sitta sida vid sida med kupp-fantaster, islamofober, kurdhatare och försvarare av massmord i ideologins namn. Att försvara eller ha förståelse för det inger inte trovärdighet Ekim.

  Varför skulle CHP, som öppet styrs av Ergenekon/djupa staten acceptera en demokrat (syftar på Celebi)?

  • Ja, dina återkommande svordomar i tidigare kommentarer i anslutning till andra inlägg. Eller att du har talat om att du kommer att mysa när 1 maj-firare utsätts för övervåld på tv. Såna grejer, alltså. På tal om moral, alltså.

   Det finns demokrater i alla partier. Ser ingen anledning att förneka att progressiva människor står ut med vidriga typer för att kunna få inflytande att driva sin politik som i slutändan missgynnar de mörka krafterna – i eller utanför det parti de ingår i idag. Enkelspårigt att tro något annat. Men en del väljer ett sådant förhållningssätt ändå, så klart. Kraldan cok kralci, som man säger. Tror inte ens att AKP-folk är så övertygade om att allt är så enkelt.

 5. Ekim: Jag känner INGEN sympati för våldsbenägna extremister som bemöts av polisen. Jag har inte skrivit att jag tycker att det är rätt att 1 maj firare utsätts för övervåld.

  Nu till Deniz Gezmis och huruvida det är försvarbart att en person som kallar sig socialist och demokrat tar plats i dagens CHP. Deniz Gezmis bror spyr galla över dagens CHP. Varför? Jo, för enligt honom spelade Suleyman Demirel en stor roll i avrättningar av Deniz Gezmis och hans kamrater. Som bekant har ju ”högermannen” sin egen ”stab” i CHP.

  Deniz Gezmiş’in Ağabeyi CHP’yi topa tuttu

  http://www.habername.com/haber-deniz-gezmis-agabeyi-chp-demirel-kemal-kilicdaroglu–59851.htm

  ”Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş idam edilen üç gencin babasının Meclis’teki oturumda Demirel’in idam kararı çıkarmasına gözleriyle tanık olduğunu belirterek Demirel ile Kılıçdaroğlu’nun yakınlaşması ve Haberal’ın adaylığı için “Bunu CHP tabanına izah edemezler. CHP tabanı seçimde tepki verir” dedi. Bora Gezmiş, star’ın soruları üzerine şöyle konuştu: “Deniz Gezmişlerin olayında, sadece Demirel’in dahli yok. Önce cunta var, sonra Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay ve Başbakan Nihat Erim de, idam edilmesi taraftarıydı. Tek suçlu değil belki ama hiç de masum değil.”

  Vad gör en socialist som Celebi i ett parti där en högerman och ”fd” frimurare är med och formar partiet? Jag förstår bara inte.

  • Många Stalin-mustascher som kommer att ryka den 1:a maj i revolutionens namn ! Jag kommer stå beredd med popcorn, kaffe och snus framför TV-burken! ” – Citerar dig. På vilket sätt är det där att inte njuta av övervåldet mot demonstranter? Som du säkert minns var ”Stalin-mustaschen” en obeväpnad demonstrant som inte hade gjort något olagligt, i Sisli, Snyggt, Ferhat.

   Här finns citatet: https://ekimcaglar.wordpress.com/2009/04/27/tkp-slutar-upp-pa-taksim/#comment-328

   Börjar bli komisk nivå på upprepningarna nu. Men jag antar att det behövs ännu en gång. CHP är ett hopkok av allt möjligt. Vissa socialister använder det som en språngbräda för att få utrymme i parlamentet. En del gjorde det i AKP. Andra testade ANAP tidigare. Så gör socialister i Demokratiska partiet i USA, i socialistpartiet i Frankrike, i en rad peronistiska rörelser i Argentina, i Putins parti, i brittiska Labour, i X’ Y-parti. De fanns till och med i Menderes’ DP, om än väldigt få. Vad är det du inte förstår? Och nej, Deniz Gezmis hade aldrig blivit CHP:are. Vad det har med att taktiskt stå på CHP-listor när man är en helt annan person långt senare vet jag inte. Och jag poängterar det en gång till, de som väljer den vägen utsätter sig för en jävla massa elände och jag skulle själv inte göra det. Bara att önska dem lycka till. CHP kommer ju ändå att komma in, hoppas att andelen demokrater i parlamentet ökar oavsett var de är.

 6. Ekim: Jag ser inga svordomar i den meningen och jag kan inte heller utläsa något försvar av övervåld mot demonstranter. 1 maj firandet det här året gick hur fint som helst. Det blev en riktig folkfest. Men tidigare år har djupa statens utnyttjat dessa ideologiska sektmedlemmar för att sprida terror på Istanbuls gator. Att polisen stoppade dessa vandaler med våld var rätt.
  Syftade jag på en specifik ”Stalin-mustasch” när jag skev det? Det tror jag verkligen inte. Har inget minne av någon mustaschprydd demonstrant i Sisli.

  Då får vi hålla tummarna för att denna Celebi inte ställer sig i vägen för det fortsatte bygget av Den Andra Republiken – renad från kamalism och apoism.

  • ”Kommer sluta med att jag sitter hemma och småmyser när kommunisterna får smaka på batong! Sist, var det en lirare med ”stalin” mustasch som fick så mycket batong att jag tyckte synd om honom”. – fortfarande dina ord.
   Han utsattes alltså -så mycket- övervåld att du tyckte synd om honom. Generaliserande när du skriver ”kommunisterna får smaka batong” också. Dessutom, ”lagom doser” övervåld hade inte gjort något enligt det sättet att uttrycka sig. Aja, inte det som var viktigt.
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2009/04/08/che-fantasten-shabani-nonda/#comment-110

   Minns dessutom mannen du menade. 1:15 in i denna film ser du honom, om jag minns rätt http://www.youtube.com/watch?v=Rw_PBTXP52U&feature=related
   Du får jättegärna förklara varför han är en extremist eller varför han förtjänade övervåldet. Jag ser mest att du hånar folk och ursäktar ren och skär fascism. Arbetarna fick inte ens lämna DISK:s lokaler det året och flera svimmade inomhus. Det hade ingenting med Ergenekon att göra, och det vet du.

   Du pekar faktiskt ut en person i ett av inläggen, ja. Det är iofs inte ens relevant. För på ett annat ställe skriver du ”Många Stalin-mustascher som kommer att ryka den 1:a maj i revolutionens namn ! Jag kommer stå beredd med popcorn, kaffe och snus framför TV-burken! ””. Därmed faller förklaringen, för det där är generaliserande. För mig står det klart att du njöt av det generella övervåldet mot demonstranter. Du får ursäkta, men det är så jag uppfattar det.

   Det finns ett flertal inlägg med svordomar också, tog inte med dessa här dock. Vill du att jag samlar ihop dem? Jag har en bra sökfunktion i verktygspanelen, så jag hittar snabbt gamla kommentarer.

   Vidare. När har den djupa staten varit involverade i demonstrationerna kring 1 maj? Har aldrig skett i de som samlas kring DISK, vilken varje år samlar flest arbetare.

 7. Ekim: Det var provokativt skrivet- medvetet. ”Stalin-mustaschen” blev väl dålig av tårgasen? Han blev inte slagen av polisen.

  Jag anser fortfarande inte att det är fel att polisen besvarar extremisternas våld med just våld. De som stod bakom vandalismen och attackerna mot polisen var just grupper som kallar sig för revolutionära kommunister. Polisen har rätt att bruka våld mot våldsamma demonstranter. Det är fallet i såväl Sverige, Tyskland som i Turkiet.

  Jag och miljoner andra nyhetsläsande människor visste innan 1 maj att en rad olika extrema kommunist-grupper skulle komma till taksimplatsen för att sprida anarki och angripa polisen. Det skrevs om dessa planer i högerpressen innan 1 maj. Denna stalin-prydda sektvänster bemöttes av polisen. Än en gång provokativt skrivet- men vad jag menade var att dessa anarkister inte skulle få slå sönder taksimplatsen utan att bemötas av polisen. Jag kände ingen sympati för dessa vandaler. Det medger jag. Jag tycker det var rätt åt dom och tycker det fortfarande.

  Det sektvänstern gjorde på taksimplatsen för ett par år sedan gör idag dom kurdiska kommunist-nationalisterna i östra Turkiet. Men polisen som enligt lag har rätt att slå ner hårt på dessa gatu-terrorister väljer att avvakta- med risk för sina egna liv. Samma rätt har ordningsmakten i vilken annan demokrati som helst.

  Den djupa staten/contra gerillan har sedan 60-talet funnits i fackföreningar och turkiska vänsterörelser. Liksom som man funnits inom högern. Suleyman Demirel är ju ett gott exempel. Högerman som idag angriper AK P och öppet stödjer CHP – militärens och Ergenekons/djupa statens parti.

  Innan folkomröstningen den 12 september skrev du många blogginlägg där du kritiserade det odemokratiska turkiska rättsväsendet/juristokratin. Men när det skulle hållas folkomröstning om AK Ps grundlagsändringar för att reformera rättsväsendet, så kunde du inte ta ställning. Du vägrade att svara på min fråga om vad du tyckte om grundlagsändringarna. Där sjönk din trovärdighet markant i mina ögon. Än idag vet jag inte vad statsvetaren och Turkiet kännaren Ekim Caglar tycker om folkomröstningen som hölls den 12 september.

  Grundlagsändringarna i fråga efterfrågades och välkomnades av EU som ett led i Turkiets närmanden till EU. Din gode vän Suleyman Celebi sade dock NEJ till ändringarna tillsammans med CHP och det ultra-nationalistiska MHP. Däremot så gav socialisten Ufuk Uras sitt stöd till grundlagsändringarna. Uras sa JA även om det enligt honom behövdes fler ändringar i det korrupta och fascistiska rättssystemet.

  Folkomröstningen slutade med att 58% av folket sa JA. När DISK och Celebi satte sig emot dessa demokratiska reformer så insåg jag att han inte var av det rätta demokratiska virket. Idag tar han plats i samma parti som öppet försvarar Ergenekon/djupa staten. Celebi ställer upp för ett parti som har ergenekon åtalade på sina vallistor. En av dessa Ergenekon-åtalade är en läkare som behandlade vänsterikonen Bulen Ecevit. Ecevits närmsta man från den tiden är övertygad om läkaren medvetet försämrade ecevits hälsa under behandlingen.

  CHP stödjer Ergenekon. Stödet är så starkt att man låter Ergenekon åtalade ställa upp för partiet i det kommande valet (på valbara platser). DISKs ledare Celebi stödjer uppenbarligen CHP. Slutsatsen jag drar är att Celebi inte bara förnekar existensen av djupa staten/Ergenekon, utan även stödjer denna terrororganisation. En sådan person har inte min respekt och bör inte heller ha din.

  Och Kiliclaroglu som är är kurd-armenier och alevit från Dersim tycker det var rätt att Ataturk och kemalisterna nästintill utrotade stadens befolkning.

  Här har du Kiliclaroglus och Celebis CHP.

  Fram med svordomarna nu! Man får stå för det man skrivit! Det kallas att ha ryggrad!

  Här har vi hela kommentaren! Inte snyggt att utelämna vissa delar.

  ”Atlas:

  Min kissekatt heter Atlas! Hon är go som fan!Som en PJAK gerilla!

  Jag ska vara ärlig! Respekt för Che Guevara för hans idealism och tack Gud för att världen slapp fler som honom, speciellt i Turkiet!

  Snart är det 1 maj och jag undrar varför sektvänstern i Turkiet (Ekim: Jag tror att du sympatiserar med den så ta det jag skriver med en klackspark)ska fira arbetarnas dag just på Taksim platsen.

  Kommer sluta med att jag sitter hemma och småmyser när kommunisterna får smaka på batong! Sist, var det en lirare med ”stalin” mustasch som fick så mycket batong att jag tyckte synd om honom.

  Än en gång ber jag om ursäkt, men jag gillar fan inte kommunisterna i Turkiet! Nostalgi och trams är vad dom står för!

  Var är den demokratiska vänstern Ekim?”

  …………………………………………

  Ja var är den demokratiska vänstern Ekim?

  • Hehe. På tal om att utelämna detaljer alltså. Grundlagen är fortfarande i grunden alldeles för auktoritär. Eftersom grundlagar inte ändras huxflux var DISK:s argument att alla förbättringar var välkomna – i en helt ny demokratisk konstitution. Tolkningen baserar sig på att gradvisa förändringar gör att allt övrigt auktoritärt och nationalistiskt får stå kvar. Det var absolut inte därför reformrädda kemalister röstade nej. Men det var därför t.ex. TKP, DISK och ÖDP gjorde det.

   DISK och Celebi har långt innan min, och till och med din, födsel kämpat för en raktigenom demokratisk konstitution. Det vet alla. Jag själv tvivlar på att CHP är ärliga med att även de vill ha en ny och demokratiskt konstitution. Därför är det glädjande att det kan komma in progressiva krafter som Celebi i parlamentet. Precis som att alla inte är som Erdogan i AKP är inte alla som Haberal eller Aygun i CHP. Sedan verkar du låtsas som att det inte finns högerextrema element i AKP också. Enskilda kan och kommer att bryta mot partilinjer dock. I alla partier. Väldigt enkel ekvation.

   Men en grej håller jag med dig om; CHP har fortfarande en betydande andel kuppfantaster.

   Sedan gillar jag att god kännedom om turkisk politik och statsvetenskaplig examen måste innebära att man tar given ställning för ett av de givna alternativen. Jag vill ha en ny konstitution. En helt demokratisk. Om AKP levererar den så har de överträffat mina förväntningar – det är jag beredd att erkänna den dag vi får den konstitutionen.

   Utelämna vissa delar? Jag länkade till den själv, haha. Du kan få den här i sin helhet också om det är det som stör dig.

   Börjar ana att du är för debattsugen för att acceptera vissa slutsatser. Du kan med fördel maila om det skulle vara så, men jag kan tyvärr inte lova svar.

   Ferhat Botan
   28/04/2009 kl. 12:00 f m

   Ekim:

   Javisst, DP och Anap insyltade i djupa staten! För att inte ta MHP som gjorde en fräckis med slöjfrågan och satte mitt kära AK P i en svår sits.

   Welcome to Taksim den första 1:a maj

   Många Stalin-mustascher som kommer att ryka den 1:a maj i revolutionens namn ! Jag kommer stå beredd med popcorn, kaffe och snus framför TV-burken! 🙂

   Men jag föredrar sådan här revolutioner bättre:

   Tyvärr kunde jag inte delta i ”revolutionen” på Ströget i Köpenhamn, trots att jag bor på andra sidan sundet!

  • Avrundar med ett axplock av dina svordomar. Det är ett jävla jobb att hålla på. Det här är inte ens alla träffar på när du har skrivit ”jävla” eller ”jävligt”. Skulle jag ta en sökning på ”fan” skulle det ta hela natten. Som sagt. Det är återkommande, därav att ditt argument om dina religiösa principer förvånade mig något. Hursom, för min del spelar det absolut ingen roll. Jag svär själv en hel del. Så för att återkoppla till din tidigare fråga; visst publicerar jag lättare svordomar. Här är några av exemplen.

   ”Det är även det långsiktiga målet för AK P även om det går jävligt trögt.”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/10/21/hemma-fran-massrattegangarnas-diyarbakir/#comment-923

   ”Aporna var roliga och en jävla fladdermus höll på att flyga in i mig.”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/09/29/sparta-sparta-sparta/#comment-893

   ”Vad du och jag bevittnar i Turkiet idag är en Revolution på alla jävla sätt och vis!”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/06/22/jag-debatterar-turkiets-eu-relationer-pa-svt-se/#comment-775

   ”Jävlar vad rik jag hade blivit,”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/02/23/naminsamling-till-stod-for-turkiska-arbetare/#comment-672

   ”För nu ska dom få en fet jävla osmansk höger”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/02/18/riskabelt-att-tanka-kritiskt-vid-universiteten/#comment-662

   ”I 70-talets zaza kurdiska stad Bingöl så dök en jävla massa kurdiska MHP nationalister upp”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2010/01/29/aleviterna-staller-krav/#comment-639

   ”Svaret är oligarker och en rejäl jävla överklass som bestått ”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2009/09/29/turkiska-protester-mot-imf-pa-gang/#comment-538

   ”Varje gång förudnras jag över att kurderna i publiken är så jävla lik turkarna”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2009/05/02/vidriga-beitar-gor-det-igen/#comment-391

   ”Våld löser inte ett jävla skit!”
   https://ekimcaglar.wordpress.com/2009/04/27/tkp-slutar-upp-pa-taksim/#comment-306

 8. Ekim: Trodde du menade att jag svor åt dig eller andra i mina kommentarer. Men vi kan ju konstatera att så inte är fallet. Jag använder mig att personligt språk. Men om det upprör dig så får jag vill sluta upp med det.

  ”Stalin-mustaschernas” motsvarigheter ”Hund-dyrkarna” slog sönder Star tidningens kontor:

  MHP members attack Star daily headquarters in protest of column

  http://www.todayszaman.com/news-245266-mhp-members-attack-star-daily-headquarters-in-protest-of-column.html

  Klicka på länken och se dom krossade rutorna. Så såg det ut på taksimplatsen på 1 maj förra året och åren innan dess när Stalin-mustascherna ägnade sig åt ”revolutionära aktiviteter”. Polisen borde ha varit på plats och hindrat hund-dyrkarna innan rutorna krossades. Med batong om så krävdes.

  Och vad har vi här nedan då?

  PKK supporters attempt to burn students, three children heavily injured

  http://www.todayszaman.com/news-245396-pkk-supporters-attempt-to-burn-students-three-children-heavily-injured.html

  Jo, vi har medlemmar ur den apoistiska-sekten (en sekt som lyckats med den enastående bedriften att skita fram en ”ideologi” där man mixar marxist-leninism med sjuk nationalism.

  Ponera att en polisman i Sverige ser en gatur-terrorist i färd med att slänga en bensinbomb i en byggnad med barn i. Han har inte bara en rätt att använda sitt tjänstevapen i den situationen, utan en skyldighet.

  AK P bstår av socialdemokrater, liberaler, liberal-konservativa, ex-islamister, ex-MHPare och många andra. Det är vad jag kallar för ett kartell-parti. En sak har AK P medlemmarna gemensamt och det är att man har enats kring gemensamma demokratiska värderingar. Den som inte är demokrat har inte i partiet att göra.

  Ja, vad har vi i CHP ?

  Grundlagsändringarna som det hölls en folkomröstning av vara demokratiska. Men du menar alltså att Celebi sa NEJ till dessa demokratiska steg, eftersom han ville att hela grundlagen skulle ändras och bli demokratisk på en gång.

  Jag köper inte det!

  PS: Jag vill än en gång understryka att jag inte medvetet gjorde mig lustig över Deniz Gezmis genom att skriva ”Gecmis (passe/förflutna). Men jag tycker personligen att det var rätt kul! Just nu ser jag en sån där Che-t shir fast med Deniz Gezmis då, där det står Gecmis under.

  För ett kemalist, apoist och kommunist-fritt Anatolien i Tiden! Massorna ska med liberalism, mänskliga rättigheter och kapitalism renas!

  • Haha, försök inte. De du kallar för ”Stalin-mustascher” är inga motsvarigheter. Dessutom har du -fortfarande- hånat demonstranter som varken har burit vapen eller gjort någon illa när de har utsatts för övervåld. Åtminstone tycker jag att du har skrivit så allmänt och påhejande om våldet mot demonstranter att jag uppfattar det så. Och nu försöker du att blanda äpplen och päron. Det gör inte saken bättre. Jag tror att även du vet att DISK inte är notoriska våldsverkare (direkt eller indirekt) och nationalister som de övriga organisationer du nämner. Som sagt. Äpplen och päron.

   Du har nog inte lyckats övertyga någon om att du omedvetet stavade Gezmis’ namn fel för att håna honom, d.v.s. en ung man som hängdes i sann fascistisk anda. Redan för fyra år sedan stavade du rätt två gånger i rad t.ex.. http://tuf.nu/forum/index.php?PHPSESSID=736028174d11eb1714beff60bfb778a9&topic=89.msg1694#msg1694 Eller är du inte Sasskin Demokrat? Det är exakt samma stil på inlägget. Åsikterna är också i princip samma.

   Allmänna svordomar stör mig inte det minsta. Läs igen vad jag skrev: ”Det är återkommande, därav att ditt argument om dina religiösa principer förvånade mig något. Hursom, för min del spelar det absolut ingen roll.”

 9. Ekim: Ok, då säger vi så. Jag hånade Deniz Gezmis- utan att vara medveten om det. Nationalisterna som slogs mot kommunisterna torterades och avrättades också av samma fascistiska militär. Denna militär försöker sedan 2002 att störta den demokratiskt valda AK P regeringen. Det är vad hela Ergenekon utredningen handlar om. CHP försvar inte bara denna terrororganisation inom den turkiska staten, utan dess ledare Kiliclaroglu kan tom tänka sig att bli medlem.

  Det är i ett sånt parti som din gode vän Suleyman Celebi nu har tagit plats. Under 1 maj firandena fanns misstankar om att Ergenekon organiserade diverse vänstergrupper för att skapa upplopp. Polisvåldet som förekom under demonstrationerna utnyttjades i propagandasyfte av Ergenekon-median mot regeringen.

  Jag ser ingen vänster i Turkiet. Jag ser bara vänster-nationalister. Många av dom springer den kemalistiska elitens ärenden. En av dom är nu, i mina ögon, din vän Suleyman Celebi.

  Tycker fortfarande att den nostalgin kring Deniz Gezmis är strunt. Även denna Gezmis lyckades ju med bedriften att mixa kommunism med kemalism. Han var väl en stor anhängare av Mustafa Kemal?

  Jag tycker det var en lika stor synd att ulkucus/nationalister avrättades. Till skillnad från dig gör jag ingen skillnad på kommunisterna och fascisterna som torterades eller avrättades av kamalisternas militärapparat. Men hade jag tvingats till att välja sida, så hade jag valt högern och krigat mot kommunisterna.

  Men det är Gecmis nu! Stötta istället bildandet av den Andra Demokratiska Republiken.

  Och jag utgår från att du kommer att följa Suleyman Celebis arbete i parlamentet om han blir invald. Han kommer liksom dom andra antidemokraterna i CHP att mostätta sig en demokratisk grundlag (om du frågar mig). En demokrat tar inte plats i ett fascistparti.

  Och en kommunist kan INTE kalla sig feminist om han samtidigt motsätter sig rätten för miljoner kvinnor som bär slöja att utbilda sig på universitet. Syftar självfallet på dig min vän.

  • Hehe, försök inte. Inget tyder på att du har hånat den avrättade personen omedvetet.

   Sant är att Atatürk sågs som en antiimperialist och uppskattades för befrielsekriget. Kritiken mot en så selektiv bild fanns dock redan då och utvecklade den riktiga vänstern snabbt bort från kemalisterna. Se t.ex. TIP. Och Gezmis var inte kemalist. Ända in i döden talade han t.ex. om brödraskapet mellan turkar och kurder. Antar att du inte är bekant med sex pilarna och den kemalistiska ideologin eftersom du lättvindigt drar en sådan slutsats. Bara att jämföra med THKO. Du tycks utgå från galningen och ergenekonisten Dogu Perinceks tolkning, vilket förvånar mig.

   Angående Celebi. Med med en extrem och polariserad världssyn kan man kanske få ihop din ekvation. Annars är den tagen ur luften. Som ordförande i DISK och som personen Suleyman Celebi har han kämpat för en ny och demokratisk konstitution i hela sitt liv – och tänker göra det än idag. Nu kopplar du en antifascist till fascism istället för att glädja dig över att han kan göra något vettigt bland en massa idioter. Det är för löjligt för att kommentera vidare.

   Ergenekon-inblandning i 1 maj-demonstrationer med DISK… Kom igen, liksom. Sedan bryr jag mig inte om vad galna kuppmakare säger i sina tv-kanaler. Polisen agerade fascistiskt. Det borde räcka för lite mer självkritik när man har hånat misshandlade demonstranter. Men din åsikt har tydliggjorts i detta kommentarsfält.

   Ok. Din definition av feminism lämnar också en hel del att önska. Men underhållande läsning, min vän. Du hoppar från ett av dina favoritämnen till ett annat bara för att kunna slänga ur dig dåligt underbyggda argument. Ta ut din frustration på de som förtjänar det istället. Jag tar inte åt mig eftersom jag vet hur det ligger till:)

 10. Ekim: Då säger vi så! Det jag ville visa med min ”definition” av feminism” var ditt hyckleri! Samma hyckleri som du uppvisar i fallet Celebi och CHP.

  Ett gott råd är att läsa Orhan Pamuks bok ”Snö”. I boken nämns en ung kvinna som är dotter till en kommunist. Kvinnan är själv kommunist och ateist men bär slöjan för att visa sitt missnöje med den kemalistiska regimens vidriga diskriminering av kvinnor som bär slöja. Hoppas det är i sin ordning att jag följer och skriver kommentarer på din blogg.

  Vad gäller Deniz Gezmis så gör jag ingen skillnad på honom och anti-kommunisterna/nationalisterna som också torterades och avrättades av kamlisterna. Samma extremister fast i varsitt hörn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s