Arton års sorg – Sivas brinner i våra hjärtan

När hundratals aleviter slaktades av religiösa fascister i Maraş 1978 jobbade vänstern och progressivt sinnade för att något liknande aldrig skulle hända igen. Dersim/Tunceli fanns redan i minnet och att barn och kvinnor var extra utsatta visade på det absurda med de högerextrema fanatikernas utbrott. Min mamma, själv alevit, brukar berätta om stämningen i Turkiet strax efter massakern i Maraş. Hur främmande människor tror att inga aleviter finns i närheten och hyllar massmorden. En sådan episod ägde rum på ett tåg på den turkiska landsbygden strax efter slakten. Då många turkiska namn bär på kulturella, religiösa och politiska identiteter trodde sig det nyfunna sällskapet ha hamnat i en tågkupé med ickealeviter. Berättelsen tycktes aldrig ta slut.

Att de hade slaktat vilt.

Att de borde ha varit med.

Att blodet bokstavligen flöt på gatorna.

Att man borde ha utrotat resten också.

Sådant gick att höra. Att staten eller högern skulle ha lärt sig en läxa när allt hade spårat ur hade varit för mycket begärt. Inte konstigt att det som inte fick hända igen skedde 1993. Den 2 juli i Madimak-hotellet tände religiösa fundamentalister en eld för att bränna inne alevitiska intellektuella som samlats i Sivas för att anordna en kulturfestival. Ett i princip obefintligt polisingripande säkerställde att dödsfall skulle ske. 35 personer dog. Världskända författare som Aziz Nesin klarade sig med nöd och näppe ut. Folksångaren/poeten, och tillika nära vän till min pappa, Nesimi Çimen fångades av lågorna och fanns bland dödsoffren.

Massakern är ett öppet sår – för inte kan väl människor brinna som tändstickor och glömmas bort? Och vem kan lova att detta inte kommer att ske igen när fundamentalisterna idag knappast är svagare än 1993? I Gazi slaktades fler aleviter 1995. Frågan är vem eller vilka som tänker sätta punkt för alla de liv som gått åt.

Sivas brinner fortfarande i våra hjärtan. De skyldiga har inte ställts inför svars och reaktionära krafter har fortfarande inte gjort aleviter till sina jämlikar. Sivas och Maraş kommer är därför aktuellt.

Det enda som kan dämpa sorgen är försoning och upprättelse. Ett steg i rätt riktning är att göra Madımak-hotellet till ett museum. Låt detta aldrig få ske igen.

Läs mer om aleviters aktuella krav här.
________

Samma text publicerades ifjol i syftet att upplysa om händelserna i Sivas. Under årets minnesmarsch attackerade polisen progressiva demonstranter med tårgas. Föga förvånande.

7 reaktioner på ”Arton års sorg – Sivas brinner i våra hjärtan

 1. Må dom vila i frid!

  Du skriver:

  ”Och vem kan lova att detta inte kommer att ske igen när fundamentalisterna idag knappast är svagare än 1993?”

  Vilka syftar du på? Fundamentalisterna är verkligen inte starka i dagens Turkiet. Hur många procent fick islamistpartiet i det senaste valet? Eller är det så att du betraktar AK P som fundamentalister?

  Jag har svar på frågan du ställer ovan. AK P regeringen utgör garanten för att liknande massakrer inte äger rum igen. Det har man visat genom att ta upp kampen mot djupa staten/Ergenekon.

 2. Här är advokaterna till dem som är dömda/häktade (vet inte hur långt dom har kommit)

  av. celal mümtaz akıncı – afyon barosu başkanı ve akp oylarıyla anayasa mahkemesi üyesi

  av. hayati yazıcı akp’nin devlet bakanı

  av. haydar kemal kurt – akp isparta milletvekili

  av. zeyid aslan – akp tokat milletvekili, başbakan erdoğan’ın eski avukatı

  av. hüsnü tuna – akp konya milletvekili

  av. burhanettin çoban – afyonkarahisar akp’li belediye başkanı

  av. faik işık – başbakan erdoğan’ın ve süleyman mercümek’in avukatı

  av. ibrahim hakkı aşkar – 22. dönem akp afyon milletvekili

  av. m. ali bulut – akp maraş milletvekili ve anayasa komisyonu üyesi

  av. bülent tüfekçi – akp malatya il başkanı

  av. halil ürün – akp afyon belediye başkan adayı

  av. mevlüt uysal – akp istanbul başakşehir belediye başkanı

  av. suat altınsoy – akp konya il başkanı yardımcısı

  av. tayfun karali – istanbul büyükşehir belediyesi darülaceze müdürü

  av. ferruh aslan – istanbul büyükşehir belediyesi basın yayın müdürü

  av. ibrahim kök – akp elazığ milletvekili aday adayı

  av. ali aşlık – eski akp izmir il başkanı

  av. bedrettin iskender – akp ümraniye belediye başkan adayı

  av. ekrem bedir – sakarya akp hendek belediye meclis üyesi

  av. faruk gökkuş – akp kâğıthane belediye başkanlığı aday adayı

  av. hasan hüseyin pulan – akp istanbul il disiplin kurulu üyesi

  av. hurşit bıyık – akp trabzon il başkan yardımcısı

  av. reşat yazak – anadolu ajansı yönetim kurulu üyesi

  ***
  Som ni ser så försvarar AKP’s ledamöter dessa djur. Ferhat, om inte AKP är fundamentalister så är inget parti det. Dem har rakat av sitt äckliga skägg och gått med i AKP. Tayyip och Fethullah Gülen styr Turkiet, det är ingen nyhet direkt.

  AKP har inte visat ett piss, dom släpper ut häktade Hizbullah medlemmar samtidigt som dom trycker in journalister som bara gör sitt jobb och råkar vara anti AKP. Anledningen till det? Jo dom är tydligen med i Ergenekon, snälla säg inte att ni tror på den skiten.

  Hepsi ışıklar, çiçekler içinde uyusun.

 3. Anonym: Advokater till vilka åtalade dömda?

  Varannan väljare i Turkiet röstade på AK P. Varför anser inte 50% av den turkiska väljarkåren att AK P är fundamentalistiskt? Och snälla Anonym och Ekim- peka på en lag som har religiös prägel och som detta AK P har röstat igenom i parlamentet.

  Ja, Tayyip styr Turkiet eftersom han har en förmåga att vinna parlamentsval.

  Hezbollah medlemmarna släpptes eftersom den kemalistiska juristokratin inte förmådde väcka åtal mot dom i tid. På vilket sätt är det AK Ps fel? Jag tycker det är fel att man sitter anhållen i 10 år utan att en åklagare väcker åtal.

  Kiliclaroglu talade om Stockholmssyndromet när han skulle förklara AK Ps jordskredsseger i det senaste parlamentsvalet. Jag menar på att Turkiets aleviter lider av det här syndromet. Hade inte Ergenekon utredningen inletts hade vi sett en rad olika attacker likt den i Madimak 1993 mot aleviter i Turkiet.

  Men aleviterna i Turkiet fortsätter att rösta på Ergenekons parti CHP. Varför Turkiets aleviter stödjer CHP får någon insatt förklara. Kanske kan du anonym förklara det för mig.

  Det är först under AK Ps tid vid makten som den turkiska staten har erkänt alevifrågan och tagit initiativ för en lösning. Det är först under AK Ps tid vid makten som Madimak upphörde att vara en kebabkiosk och blev ett kulturcenter.

  Ekim: Anser du att AK P är fundamentalistiskt?

 4. Ferhat du verkar vara en riktig AKP anhängare, åtminstone en sympatisör.

  Jag vet inte hur många som sitter inne pga. Sivas händelserna. Men det är ingen tillfällighet att 23 stycken AKP ledamöter är advokater, de försvarar alltså djuren som bränt våra fina människor på det här sättet. Jag säger inte att alla i AKP är fundamentalister men det finns en hel del hjärntvättade sådana inom partiet.

  Jag säger inte att någon ska sitta häktad i 10-12 år, men då kan dom heller inte trycka in journalister som inte håller med dom i häktet i flera år utan något som helst bevis på att dom är medlemmar i Ergenekon.

  Vad för attacker menar du att Ergenekon skulle utfört mot aleviter om AKP inte börjat agera?
  Hur kan du ens vara säker på att det finns nått som heter Ergenekon? Kan det inte vara ett påhitt?
  Vad tror du att journalister/författare har för uppgift i Ergenekon?

  Varför aleviter röstar på CHP är inte konstigt. Det är tack vare sin sekularism CHP har lockat alevitiska sympatier. Turkiska aleviter är för det mesta kemalister och det finns bara ett kemalistiskt parti i Turkiet.
  Så fort aleviter har någon större tillställning så är CHP där, se senast i Sivas.

  Jo AKP bryr sig jättemycket om aleviter, var det därför dom inte ens lät folk stå utanför hotellet och hålla en minnesstund? Var det därför dom hade utrustat kravallpoliser?
  Kulturcenter, dom har skrivit in 37 namn som blev mördade varav 2 av dem var djur som tände elden. Syftet med att skriva upp dem 2 djurens namn?

 5. Anonym:
  Jag är en AK P fantast! Jag hade dock inte röstat på partiet 2002. Men partiet har under sin tid vid makten övertygat mig på många områden.

  Jag kände faktiskt inte till att någon åtalats för Madimak massakern. I en rättsstat har åtalade rätt till försvar oavsett vilket brott dom är misstänkta för.

  I AK P finns många ex-islamister och ex-ulkucus. Dessa personer har lyckats bryta sig loss från sina gamla extrema ideologier och kan idag enligt min mening betraktas som demokrater. Här har vi även en av många anledningar varför jag även stödjer Gülen-rörelsen. Denna rörelse har under kanske 20 år bedrivit en slags upplysningskampanj bland anatoliens sunniter och ”renat dom” från extrem turk-nationalism och alevi-förakt. Samma ”reformation” anser jag att Turkiets aleviter måste genomgå snart för det håller inte att stödja ett militaristiskt kemalistparti som CHP. Funkar det inte att reformera CHP så borde aleviterna bilda sitt eget parti. Jag tror att man skulle kunna komma över 10% gränsen till parlamentet. Vill man inte bilda ett renodlat alevi-parti så bildar man ett demokratiskt vänsterparti fri från kemalism.

  Du och Ekim ser ett gäng hjärntvättade fascister som personerna bakom Madimak massakern. Jag ser den djupa staten (Ergenekon) som ”hjärnan” bakom Madimak och en rad andra attacker mot aleviter.

  Ergenekon’s Alevi-Sunni conflict plan

  http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?load=detay&link=170762

  Även ledare för alevitiska organisationer tar avstånd från Ergenekon.

  Alevis ask CHP leader Baykal to quit defending Ergenekon

  http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?load=detay&link=169387

  Alevi leaders hit back at Ergenekon’s assassination plots

  http://www.todayszaman.com/newsDetail_getNewsById.action?load=detay&link=164127

  Varför tror du att polisen eller militären inte ingrep mot mobben som brände ner Madimak? Bränningen av Madimak ägde inte rum på några minuter. Redan klockan 13.45 kontaktade stadens borgmästare Ahmet Karabilgin Ahmet Yuceturk som bossade över den militära enheten i staden. Enligt journalisten Markar Esayan hade det bara tagit 15 minuter till fots för militären att ta sig till Madimak. Men någon militär som kunde stoppa mobben kom aldrig. När militären inte kom till undsättning kontaktade borgmästaren inrikesministeriet om hjälp. Ingen hjälp kom. Klockan 15.30 kontaktade borgmästaren än en gång militären och bad om hjälp. Nu hade mobben vid Madimak vuxit till 5000 personer och hotellet var omringat. Vid den här tiden snappades följande meddelande upp på polisradion: Dom kastar stenar, dom attackerar, vad ska vi göra? Polischefen svarade med; ”Uppfattat, gör ingenting”.

  Kl 17.00 hade den dåvarande premiärministern Erdal Inönu kontaktat Aziz Nesin som befann sig på hotellet. Premiärministern talade om för honom att hjälp skulle skickas till Madiimak för att kväsa mobben. Av någon anledning kom ingen hjälp. Kl 22 kvästes mobben men då var det redan för sent och 35 MÄNNISKOR hade bränts ihjäl.

  Markar Esayan fortsätter:

  http://www.todayszaman.com/columnist-249360-madimak-massacre-and-our-unfortunate-history.html

  According to a report published two days ago, a military officer admitted that the Madımak incident was a plot staged by the Special Warfare Unit. His confessions were not something that could be ignored: “We set fire to a hotel in Sivas, in Madımak. Back then, we were in Erzincan, right behind the army command. Teoman Koman was the commander at that time; and the army commander arrived and said a unit should go to Sivas. We arrived in a chopper and landed in a remote village 11 kilometers away from Sivas. The coordinates on the military maps are 58 to 47. We stayed there for two days. In two days, nothing could be organized, but others were involved in the process. There were 13 of us. We were divided into six groups and one was left behind. These groups took tours among the people for a long time. Controls were held at Sivas coach terminal. There is this district called Kervan, located in the upper side of the coach terminal; this is predominantly occupied by Islamists. The goal was to familiarize the people to the area. Three writers were special targets including Aziz Nesin. The instruction came from JITEM. We did what we were told to do. We ignited the people, they took action and the teams backed up. We followed the same path to go back to where we were in the first place. Our job was to ignite the incidents; but like I said, this was way bigger than we expected. I mean, even we did not expect such a huge incident.”

  Islamister, sunnisar som växt upp med alevi-hat och dumnationalister fanns det gott om i staden Sivas på den tiden. Men ”Hjärnan” bakom det hela var den kemalistiska regimens terrorenheter (Ergenekon).

  Idag stödjer Turkiets aleviter Ergenekon, dvs sina egna mördare. Ja, tom en son av Dersim sitter som ledare för detta förtryckarparti som genomförde ett regelrätt folkmord i staden 1938.

  Mitt råd till Turkiets aleviter är att frigöra sig från förlegade och auktoritära ideologier som kommunism och kemalism och hänga med i utvecklingen. Aleviterna bör frigöra sig från rädslan för att sunni majoriteten ska islamisera landet.

  Bilda ett alevi-parti om det inte funkar att reformera CHP.

  I december 2010 var ”mörka krafter” framme igen och ville uppvigla mellan aleviter och kurder:

  İHD suspects hidden hand in cemevi attack to provoke sectarian clashes

  http://www.todayszaman.com/news-231599-ihd-suspects-hidden-hand-in-cemevi-attack-to-provoke-sectarian-clashes.html

  Och det är fan i mig dumt att snacka om försoning när man misstänkliggör AK P som ett fundamentalistiskt parti.

 6. Om du anser att AKP har gjort ett bra jobb så vill jag inte ens gå in på en diskussion ang, detta.

  I CHP finns socialister, gamla kommunister, nationalister, aleviter etc. Alla i partiet vill ha ett sekulärt Turkiet.
  Du verkar tro att de turkiska aleviterna är missnöjda med CHP, finns ingen anledning att starta ett nytt parti och dela på CHPs röster, speciellt inte i dagens läge när AKP ligger på 49%.
  Turkiska aleviter är kemalister så lägg ner ditt snack om ett eget parti, det får vara ditt egna önsketänkande. Det vore en grej om Baykal var kvar, men så är det ju inte.
  Och det är så typiskt att alla ska vara så anti CHP och säga att mycket är deras fel, när dem inte ens har styrt landet på hur länge som helst.

  Jag tror inte det är någon idé att diskutera Ergenekon, Kemalism, AKP, Fetullah G, Hizbullah då vi tänker helt olika. Du verkar vara i ett läge där allt är Ergenekons fel. Du säger tom att Ergenekon är hjärnan bakom Madimak. Man ser klart och tydligt vad det är för idioter utanför hotellet, som skriker ”Allahu ekber”
  Klart alla har rätt till advokat, men är det en ren tillfällighet att just 23 AKP ledamöter sitter där och försvarar detta?

  Du skrev inget om att folk blev bemötta av kravallpoliser när de ville hålla en minnesstund, detta är inte okej alls.

  Även om vi inte tänker lika alls så vill jag tacka för diskussionen, blir bara arg och deppig när jag tänker på Madimak så jag drar mig ur.

 7. Anonym:

  Kan du förklara för mig vad CHP har gjort för Turkiets aleviter sedan 1923 då Ataturkistan bildades? Och varför har vi inte sett några attacker mot aleviter under det ”fundamentalistiska AK Ps” tid vid makten? Det har gått 9 år nu och AK P har erkänt alevifrågan, tagit initiativ för en lösning av frågan och under förra mandatperioden hade man 3 parlamentariker som var aleviter etc. Och inom ramen för Ergenekon utredningen har man börjat jaga de ansvariga för Madimak och Gazi massakrerna.

  Jag tror att majoriteten av Turkiets aleviter är missnöjda med såväl Baykals CHP som Kiliclaroglus. Men man fortsätter att rösta på det här partiet för att man fortfarande är misstänksamma mot den sunnitiska majoriteten i landet. Det kommer ta tid innan grupperna frigör sig från fördomar och misstro mot varandra. Jag kan förstå aleviternas misstro då man har varit en förtryckt minoritet bland den sunnitiska majoriteten i över 1000 år. Men medan gamla islamister och hunddyrkare har ”reformerat sig” så sitter aleviterna och trampar på samma ställe genom att hylla kommunism och kemalism. Lägg ner kemalismen – det är en auktoritär skitideologi.

  Du skriver att man inte bör dela på CHPs röster. Är det bättre nu då? Baykals vitturkar mot aleviterna och resultatet är en Kiliclaroglu som försöker tillfredsställa Baykalfraktionen, alevifraktionen, Ergenekon och även PKKarna. En rejäl soppa med andra ord.

  CHP är militärens parti och militären dök inte upp när skäggisarna som skrek ”Allah ekber” tände eld på Madimak. Varför kom inte militären till Madimaks undsättning? Varför ifrågasätter inte aleviterna att förövarna aldrig åker dit när aleviter dödas i massakrer? Ugur Mumcu är ju ett annat praktexempel. Än en gång skyllde man på islamister för mordet på honom , men ingen åtalades.

  Seriöst, sedan 1993 har Madimak varit en kebabkiosk. Sen kommer AK P till makten och köper loss fastigheten för miljontals kronor och ser till att det blir ett kulturcentrum. Trots detta dyker den rabiata sektvänstern upp och kan inte hålla en normal minnesstund för offren. Folk fick lämna blommor vid byggnaden men när sektvänstern ville hänga upp en banderoll där det stod ”Madimak skammens museum” så sa polisen nej.

  Varför har Madimak varit en kebabkiosk sedan 1993? Var var CHP då?

  Turkiets aleviter bör överge kemalismen och ena sig med dom demokratiska krafter i Turkiet som bekämpar djupa staten.

  I dagens Turkiet har ex-islamister och MHPare blivit Turkiets ”aydin yuzu” medan aleviterna trampar i samma jävla kemalistträsk.

  Gamla MHP fascister sitter idag och anser att diskrimineringen av aleviterna i den turkiska republiken bör upphöra medan aleviterna röstar på ett parti som stödjer djupa staten. Det är fan illa om du frågar mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s