Uppsats och seminarium om populism och Nederländerna

Bättre sent än aldrig som man säger. I samband med det nederländska valet nyligen gjorde Arbetarrörelsens tankesmedja en satsning genom att publicera en skrift Vart går Europa? Om politik, populism och socialdemokratins återkomst i Nederländerna och arrangera ett seminarium om valresultatet där jag själv deltog tillsammans med Tommy Svensson från A-smedjan och Torsten Nilsson, journalist och expert på nederländsk politik.

Som bekant var valet intressant på grund av utvecklingen på vänsterkanten. Arbetarpartiet (PvdA) stod för en imponerande återkomst i valrörelsen, medan den radikala vänstern i Socialistiska partiet (SP) gjorde ett sämre val än väntat jämfört med opinionsmätningarna. Då min egen masteruppsats i statsvetenskap handlar om SP:s förhållande till populismen fanns det en hel del att diskutera. Partier med populistiska förtecken kan uppfattas som sympatiska av stora väljarskaror, samtidigt som det (särskilt under kristider) är svårt att välja oprövade kort i stor omfattning när det väl är valdag. Visst är kriser gynnsamma för systemkritiska partier. Men det räcker inte för att vinna val. Detta var en av anledningarna till att SP inte nådde hela vägen fram. Sannolikt har dessutom partiledaren Emile Roemer helt rätt när han hänvisar till att SP föll på att man inte lyckades övertyga väljarna om partiets regeringsduglighet. Valresultatet är dock knappast ensidigt negativt för SP. I skriften om Nederländerna skriver jag:

Faktum är att ett väljarstöd runt tio procent kan visa sig vara idealiskt för att stärka legitimiteten som ett trovärdigt alternativ, samtidigt som partiet kan behålla utgångspositionen som en proteströrelse utanför det traditionella politiska etablissemanget. SP:s framtida utveckling avgörs av partiets förmåga att bedriva en lika aktiv och effektiv politik på alla nivåer även i fortsättningen.

Det återstår att se om detta stämmer. Tills vidare kan ni läsa uppsatsen Socialistiska partiet i Nederländerna och den sällsynta populismen från vänster – en fallstudie om ni undrar varför SP kan betecknas som populistiskt. Där och i Vart går Europa? argumenterar jag även för att det finns goda skäl att på allvar börja tala om en populistisk vänster i Europa.

En reaktion på ”Uppsats och seminarium om populism och Nederländerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s