Och naturligtvis var det Besiktas-gruppen Çarşı som gjorde störst avtryck. Artikeln är på turkiska och publicerades i Evrensel. Med lite känsla och kreativitet går det även att förstå den engelska översättningen.
_____________________
Tribünler 1 Mayıs alanlarına indi
Her hafta oynanan futbol maçlarının aynı zamanda emek mücadelesi için bir deneyim birikimi anlamına gelebileceğini düşünmüş müydünüz? Köyiçi, Beşiktaş Kartal Heykeli önü… Formalar, siyah beyaz atkılar… 1 Mayıs’ın gücüne güç katmaya gelen Çarşı ve Halkın Takımı hazırlanıyor. Artık gelenek olan bir tablo. Taraftarların yaratıcılığı ve tribün disiplini sol için de, halkın mücadelesi için de önemli bir potansiyel taşıyor.
Polis taktiği ortada. Nefes almak bile bir direniş. Barbaros Bulvarında biber gazı yağmurundan sonra gruplar dağılıyor. Ara sokaklarda Fenerbahçe’nin Sol Açık grubu sloganlar eşliğinde Köyiçine doğru hareket ediyor. Meydana varınca sabah temkinli davranan kartallar artık mücadelenin ön saflarında yerini alıyor. Biber gazları geri firlatılıyor, barikatlar kuruluyor ve statlarda duymaya alıştığımız tribün tezahüratları meydanlarda 1 Mayıs için inliyor.
İç saha maçlarında tribünler kurtarılmış bölge sayılır. 1 Mayıs’ta Beşiktaş’ta Kartal Heykeli’nin önünde durum aynı. Sosyal medyada dolanan bir habere göre polisler olayları telsizlerde “Herkesi dağıttık, Çarşı’yı dağıtamadık” olarak tarif ediyor. Manzarayı gören insanların çoğu buna katılmıştır. Bir daha gördük ki tribün grupları; artık 1 Mayıs meydanlarının ve bütün bir hayat kavgasının içindeki dayanışma pratiğinin doğal bir parçası haline geldi.
“İki üç, daha fazla Vietnam!” var ya. İsterseniz domino teorisi de diyebiliriz. Tribünlerin siyasi aktivistleri siyah beyazdan başka renklere de bürünüyor. Bu sene Mersin İdmanyurdu taraftarlarının Redhack pankartları bu doğrultuda önemli 1 Mayıs izleri bıraktı. Aynı şekilde Galatasaray’ın Tekyumruk grubu ve farklı Karşıyaka, Trabzonspor, Gençlerbirliği, Fenerbahçe Ankaragücü ve Adana Demirspor kesimlerinin Türkiye’nin çesitli yerlerinde alanlarda takım renkleriyle 1 Mayıs’ı kutlaması da bunun birkaç örneği.
Karşılıksız sevmenin aynı zamanda tereddütsüz direnmek anlamına gelebileceğini öğreten bir 1 Mayıs geçirdik. Futbol ve tribünler… Siyaset ve sokaklar… Hâlâ iki farklı alanmış gibi tartışılsa da yeni bir algının da önü artık açılmış görünüyor.