Konflikt om Recep Tayyip Erdogan

Medverkade i Sveriges Radios Konflikt för att diskutera vad som har format den aggressive presidenten Recep Tayyip Erdogan. På många sätt ett fördjupande samtal och förhoppningsvis upplysande även för lyssnarna. Personligen tror jag att det är av stor vikt att försöka förstå maktpolitikern Erdogan, vars mest effektiva metod är att göra sig oumbärlig genom att medvetet skapa en bild av sig som Turkiets gode paternalist och landsfader. En allt mer auktoritär Erdogan är med andra ord inte galen, han behöver drastiska uttryck och aggressiva utfall (och gärna politiska låsningar, som i den nuvarande krisen) för att i tid och otid kliva in och göra den turkiska politiken mer effektiv och handlingskraftig, på bekostnad av demokrati och yttrandefrihet.

Några frågor blev hängande i luften, däribland en medverkandes påstående om att Gezi-protesterna 2013 skulle ha varit våldsamma. Våldsinslag fanns, det är korrekt. Men den kom inte från demonstranternas sida, med ytterst få undantag. Det vittnar inte minst dödandet av ett tiotal demonstranter om. På samma sätt blev frågan om vem som bär huvudansvaret för det eskalerande våldet i Turkiet något skevt framställd. Ändock ett intressant samtal.

För att lyssna på programmet, klicka här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s