I Aftonbladet kultur: Lättkränkt president

Artikeln ursprungligen publicerad i Aftonbladets pappersversion.
____

Lättkränkt president

Allt är egentligen som vanligt. Två journalister vid sekulära Cumhuriyet, chefredaktören Can Dündar och Erdem Gül, ställs inför rätta för spioneri efter en publicering om turkiska vapenlaster till islamister i Syrien.

Många i Turkiet är upprörda, men få är förvånade. En lång period av inskränkningar av yttrandefriheten gör att Turkiet snart lär tappa plats 149 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Flera diplomater, däribland Tysklands ambassadör, följde rättegången mot Dündar och Gül. Samtidigt gjorde tysk tv en elak satir på president Recep Tayyip Erdogans vana att fängsla journalister. Han blev kränkt. Det brukar han bli, något 1845 förtalsmål mot presidentkritiker vittnar om.

EU-talespersonen Maja Kocijancic försvarar nu yttrandefriheten och diplomaternas rätt att följa utvecklingen i Turkiet. Men hennes ord väger lätt. Medan EU förhandlat om flyktingfrågan med Turkiet har 1128 akademiker som krävt fred blivit brännmärkta av Erdogan, varpå flera har blivit arresterade och avskedade.

Presidenten förklarar att även de som ”gör terrorn möjlig”, akademiker och journalister, ska innefattas i terroristdefinitionen. Det öppnar för fortsatta attacker mot det fria ordet i en tid när obekväma röster behövs mer än någonsin. Turkiet för krig mot PKK och civila kurder och repressiva åtgärder drabbar alla som hotar regeringspartiet AKP:s makt.

Försvaret av yttrandefriheten kräver mer än ytlig kritik när vi samtidigt ingår avtal för att hindra människor från att nå EU.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s