Situationen i Turkiet vad gäller yttrandefrihet och mänskliga rättigheter är djupt oroande och har förvärrats än mer efter kuppförsöket den 15 juli i år.
I dess kölvatten har godtyckliga arresteringar av oliktänkande och oppositionella blivit en del av vardagen. Mer än 100 000 personer, i huvudsak poliser, domare, advokater, lärare, akademiker har tagits ur tjänst. Politiker och fackligt aktiva trakasseras och utsätts för repressalier. Turkiet har sedan innan kuppförsöket varit känt för att ha flest fängslade journalister i världen.
Hur påverkar det här yttrandefriheten och utövandet av de mänskliga fackliga rättigheterna? Hur rättssäkert är Turkiet för journalister och andra drabbade yrkeskårer som tagits ur tjänst? Vad kan vi som fackliga organisationer göra för att stödja de fackliga rättigheterna i landet och sätta press på Turkiet att respektera demokratiska rättsprinciper, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet? Detta och mycket mer diskuterar vi en panel av tunga fackliga företrädare och Turkietkännare som ger sin syn på situationen i Turkiet och vad vi som fackliga organisationer kan göra.
Välkommen till ett samtal om det aktuella läget för fackliga rättigheter och yttrandefrihet i Turkiet.
I panelen deltar:
Eva Nordmark, ordförande TCO
Britta Lejon, ordförande ST
Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet
Désirée Petrus, riksdagsledamot KD och ordförande i Stödkommittén för MR i Turkiet
Ekim Caglar, statsvetare och turkietkännare
Lokal: Riksdagen, Mittpolen (ingång Riksplan)
Datum: 22 november
Tid: 13:30-15:30
Arrangörer: TCO i samarbete med Svenska Stödkommittén för Mänskliga Rättigheter i Turkiet.
Kontaktperson: Carola Andreasson, TCO, 070-965 23 99
OBS! ANMÄLAN KRÄVS. För att anmäla dig, se här.