Sagt och gjort om Propagandafotboll

Recensioner:

Gomorron Sverige (Magnus Utvik):

”Visst visar den här boken att fotboll och politik hör ihop. Det är kul med en författare som älskar och kan sitt ämne och som får en att tränga in i fotbollen så att det inte bara handlar om statistik och målskyttar. Det är skickligt och inspirerande för alla som älskar fotboll. Det märks att författaren är en skicklig journalist.”

Aftonbladet Kultur (Ragnar Strömberg): Spelarna med politik i bollen

Greppet att strukturera boken som en vandring genom ett fotbollshistoriskt porträttgalleri med 49 snabbt tecknade och omsorgsfullt utvalda profiler, är lyckat, främst för att Caglar är en så smittande entusiastisk och kunnig ciceron.

Sydsvenskan (Patrik Svensson): Vänstern och högern spelar fotboll

En alldeles utmärkt och underhållande bok om fotboll och politik och hur politiken då och nu har gestaltat sig också på planen. Allra roligast är de 49 porträtten av spelare som på olika sätt varit politiska aktörer både på och vid sidan av planen. När man som Ekim Caglar bakar in allt sitt kunnande i så mycket passion är det helt omöjligt att inte svepas med.
Östra Småland (Klas Palmqvist): Fotbollsböcker blir bättre utan Zlatan
Allra roligaste överraskningen är Propagandafotboll (Leopard förlag) av statsvetaren Ekim Caglar (…) Propagandafotboll är lärorik, lättillgänglig och till på köpet underhållande, samtidigt som den gör både fotbollen och politiken intressantare.
Dala-Demokraten (Leif -Erik Alqvist): Fotboll som politisk propaganda
En som behandlar detta tema på ett förtjänstfullt sätt är Ekim Caglar i sin bok ”Propagandafotboll”. Och han konkretiserar på ett intressant sätt idrott och politik i form av 49 fotbollsprofiler, spelare, tränare och en domare. (…) Jag menar att Caglar lyckas väl i sitt uppsåt att visa på hur fotboll och politisk propaganda hänger ihop. Och just hans sätt att ta upp levande och döda profiler gör att boken levandegör förhållandet mellan idrott och politik.

Dagbladet (Jan Swensson): Rein og skjær propagandafotboll

Morgenbladet (Marius Lien):

Boken er inspirerende, og viser hvor stor kraft fotballen kan ha også utenfor banen (…) Les denne boken, Terje. Les og lær

Dagens bok (Lena Nöjd):

Därför tror jag att fotbollsentusiasten med högre konsumtionsbehov än genomsnittet finner stor glädje i att läsa ”Propagandafotboll”.

Alba.nu (Christer Wigerfelt): Fotboll – inte bara klacksparkar

Kommentarer/reportage

Evrensel: Propaganda aracı olarak futbol (turkiska)

PM Press: Propaganda Football (engelska)

Flamman: Ett politiskt samlaralbum

Sydsvenskan: Den omöjliga elvan – kärlek, politik och fotboll

Annat sagt:

Expo: ”Caglars bok Propagandafotboll beskriver hur fotbollen varit en politisk kraft i så väl positiv bemärkelse som negativ. Exemplen på supportergrupper, klubbar och spelare osm bjudit diktaturer motstånd, eller som varit flaggskepp för diktaturer är otaliga. Inga överraskande fakta för dne som följer sporten. Men likväl något som behöver påpekas.”

Tutto Balutto: ”Propagandafotboll – det är det bästa som har skrivits i fotbollsväg i Sverige någonsin.”

Tutto Balutto: ”Fotbollslektyr när det är som bäst”

Erik Niva, Sveriges mest prisbelönte sportjournalist: ”Bland nya svenska böcker rekommenderar jag gärna ”Propagandafotboll”, där Ekim Caglar befinner sig i den skärningspunkten mellan fotboll och samhälle där jag trivs allra bäst”

Leonard Jägerskiöld Nilsson, författare till boken Fotbollens heraldik: ”Den bok jag helst slår ett slag för dock är Ekim Caglars Propagandafotboll som på ett smart och roligt sätt berättar om de spelare, tränare och profiler som har eller haft starka politiska anknytningar under karriären.”

Radio/podd:
Sveriges Radio – FotbollsArena: Stjärnspelarna som blev politiker

Sveriges Radio (kurdiska redaktionen, men samtal på svenska): ”Futbol zimanekî hêsan ê entegrebûnê ye”

Svenskafans / La Curva Podcast – ”Saknar politiska ställningstaganden”

Föreläsningar:
Utrikespolitiska Institutet (Stockholm) 16/3 – 2017

Utrikespolitiska Föreningen Uppsala 27/ 2 – 2017

Samtal:
Stockholms universitet (Institutionen för kultur och estetik) – Aristoteles, fotboll och våld (tillsammans med Isobel Hadley-Kamptz) 23/5-  2017

Stockholms Litteraturmässa – Fotbollens språk – om globalisering, industrialisering och politik (tillsammans med Leonard Jägerskiöld Nilsson) 6/5 – 2017

ABF – Ekim Caglar och Moa Svan i ett samtal om fotboll bortom Zlatan (Stockholm) 3/4 – 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: