Två utdrag ur Propagandafotboll

Efter alla positiva recensioner och med ett gäng föreläsningar avklarade har Propagandafotboll gått in i en ny fas, där utdrag av boken har börjat publiceras.

Politism publicerade nyligen den längre introduktionstexten från kapitlet Fotboll och politik som accessoar, där det går att läsa detta:

När politiken i många länder blir alltmer personcentrerad och partierna blir valmaskiner med spinndoktorer och PR-byråer som speldirigenter är det inte konstigt att idrottsidoler blir ett allt vanligare inslag på vallistorna. Fotbollsklubbarna och deras spelare är synliga och engagerande civilsamhällesaktörer. De är på vissa sätt till och med mer förankrade som medlemsbaserade folkrörelser än partier. Norrmannen Matti Goksøyr, professor i idrottshistoria, märkte exempelvis att ett av Norges största partier, Høyre, hade ungefär lika många eller till och med färre medlemmar än landets supportergrupper till utländska lag. Medan Høyre hade runt 35 000 medlemmar 2013 samlade Manchester Uniteds supporterklubb 44 000 och Liverpools motsvarande grupp 36 000 medlemmar vid samma tid.

I Utrikespolitiska institutets tidskrift Utrikesmagasinet publicerades introduktionstexten till Turkiet-kapitlet i anslutning till den folkomröstning som hålls i landet den 16 april. I utdraget går det bland annat att läsa följande:

I takt med fotbollens ökade popularitet i landet har turkiska politiker börjat använda sporten som ett sätt profilera sig själva. Det märks bland annat på att fotbollshalsdukar allt oftare bärs som ett politiskt verktyg. Att vinna väljare och att visa respekt för olika städers särprägel börjar ofta via hyllandet av stadens fotbollslag och därför väljer politikerna halsduk utifrån vilken stad de besöker.

Publiceringen är särskilt kul eftersom just Turkiet-kapitlet har lyfts fram som bokens allra bästa i flera recensioner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s