Tidiga valkommentarer

Det blev som väntat en spännande valnatt i Turkiet. En hoppfull opposition ser ut att missa möjligheten att överta makten i parlamentet och presidentvalet lär gå till en andra valomgång. Att förutsättningarna har varit dåliga för oppositionen på grund av ojämlika förutsättningar är en viktig förklaring, men klart är att förändringsvindarna i Turkiet inte blåser så hårt som många hade trott.

Med anledning av valet svarade jag på Expressen-läsarnas frågor om turkisk politik i samband med att vallokalerna stängde. Kvällen spenderade jag på SVT-huset för att delta i en längre sändning när de första valresultaten började rapporteras in. När det fanns ett tydligare valresultat att ta ställning till ledde Sara-Gül Kandemir ett ytterligare inslag där jag och Ülkü Holago återigen förklarade det rådande läget.

Än återstår som sagt en andra valomgång i presidentvalet, som kan komma att bli jämn även om Recep Tayyip Erdoğan ser ut att gå stärkt från den första valnatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s