Seminarium: Turkiet inför valet den 7 juni

Valet i Turkiet – kan Erdoğans maktfullkomlighet stoppas?

Den 7 juni 2015 hålls allmänna val i Turkiet. Då ska 55 miljoner röstberättigade välja 550 ledamöter i nationalförsamlingen. 20 partier ställer upp med kandidater på partilistor och 2 partier har oberoende kandidater. Mycket står på spel och inte minst gäller det om president Erdoğan efter valet ska få utökad makt. Han vill införa presidentstyre – liknande Putins – vilket förutsätter att hans parti AKP får kvalificerad majoritet eller att grundlagsändringarna stöds av något oppositionsparti. Det finns ingen samlad opposition som kan utmana men om det kurdiska partiet HDP tar sig över tioprocentspärren kan det få en vågmästarroll. Hur ser läget ut inför valet? Vilken utveckling blir följden om Erdoğan lyckas med sina planer?

Medverkande

Ekim Çaglar, statsvetare, frilansskribent

Helin Sahin, handläggare för Turkiet, Palmecentret

Devrim Mavi, debattör, Turkietkännare

Samtalsledare: Bitte Hammargren, journalist, Mellanösternkännare och författare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s