Kazim Koyuncu (1971-2005)

Det var just den 25 juni 2005 som en av Turkiets mest lysande folkmusiksstjärnor gick bort i lungcancer, endast 33 år gammal.

Minnet av honom som en musiker som arbetat så hårt för att vårda illa tilltyglade kulturskatter från nordöstra Turkiet skulle göra Kazim till en modern hjälte. På en mängd nästintill bortglömda språk och dialekter från den lazeriska kulturen blev han minoritetens språkrör och en mycket uppskattad folk- och rockmusiker i hela Turkiet.

Förutom sitt brinnande intresse för olika minoriteter i Turkiet var han också högst fotbollsintresserad. Lika rebellisk som han var politiskt, som övertygad socialist, var han även som anhängare. De nordöstra regionernas stolthet, Trabzonspor, låg honom varmt om hjärtat. Förklaringen; Trabzonspor är det enda laget från Anatolien, det vill säga utanför Istanbul, som lyckats erövra det turkiska mästerskapet i fotboll. Att skaka om etablissemanget går inte obemärkt förbi. Av politiska orsaker stödde han även kultklubben på vänsterkanten, tyska St. Pauli.

För exakt fyra år sedan gick Kazim bort i lungcancer. Sorgen spred sig kring Svarta havets östra kust i Turkiet och svepte in över landet. Än idag känns förlusten svår och orättvis. Vila vidare, Kazim.

6 reaktioner på ”Kazim Koyuncu (1971-2005)

  1. Grymmaste snubben, även jag sörjer honom än idag. Stor förlust för hela Turkiet… Ps Volkan konaks nyaste skiva är tung, inte i närheten av Kazim men ändå bra 😉

  2. Hallå Ekim, jag har skrivit till dig på svenskafans angående medlemskap i PLS. Osäker på om du loggar in och kollar där så tänkte att det var lika bra att jag skrev även här. Ha det fint!

  3. En grymt bra musiker, må han vila i frid. Saknaden är stor. Kan dock inte undgå från att tänka vad som skulle hänt om han inte dött i och med att han uppnått så mkt i redan unga dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s